luni, 4 august 2008

Capitolul chelneriţe (1)

Nu s-a întâmplat în România, dar protagonista este româncă. Am ieşit la restaurant cu Mioara şi cu o prietenă de-ale ei, italiancă. După ce m-am uitat cinci minute în meniu şi nu am înţeles nimic, m-am hotărât să renunţ la masa de seară ( oricum nu-mi plac pastele ) şi să mă rezum la o Cola. După alte 15 minute, şi-a făcut apariţia şi chelneriţa – o puştoaică de vreo 18 ani cu mers de felină şi unghii de vrăjitoare. Mioara a făcut comanda, evident, în italiană.

După încă 30 de minute, aceeaşi chelneriţă mi-a adus, în sfârşit, sticla de suc. Mi-a turnat jumatate din conţinutul sticlei in pahar şi a vrut să ia de pe masă sticla pe jumătate plină. „Tanti, după ce am aşteptat un secol pentru sucul ăsta, acum mi-l iei înapoi?”, aş fi vrut să îi spun, dar nu ştiu italiană. În schimb, m-am uitat urât la ea. Se pare că fătuca a înţeles mesajul din spatele privirii neprietenoase, căci mi-a murmurat, cu zâmbetul pe buze, un „ du-te-n p**a mea”.

Am lăsat-o în pace, nu i-am răspuns. Când ne-a adus nota de plată, am întrebat-o, în română, dacă şeful ei ştie cum se poartă ea cu clienţii. Săraca fată s-a făcut vişinie şi a început să tremure. Pentru un moment, mi-a fost milă de ea. Dar doar pentru un moment, căci iar a deschis gura. „Îmi cer scuze, nu ştiam că eşti româncă”. Proabil şi-a acceptat scuzele. Totuşi, nu îi părea rău pentru că m-a înjurat, ci pentru că eu am înţeles că m-a înjurat. Să fie ea sănatoasă, eu m-am ales cu o porţie zdravănă de râs.

13 comentarii:

obsrayne spunea...

dienutza !!! treci in romania ... !!! :P plimbareatzo ... vezi ca daca vei mai continua sa spui lucrurilor pe nume ... o sa vina cei care se simt cu musca pe caciula la tine la usa cu furci ... topoare ... tortze ... :P ... glumeam ... imi place cum prezintzi totul ... tineo tot asa :*:*:* ... sper sa ne mai vedem

liberace. spunea...

Sunt foarte multi romani in Italia! Nu e greu sa nu dai peste ei.
Si ca sa fiu si putin off-topic:ai fost draguta la commentul de pe blog, ca nu iti place designul:)) Asa e! Blogul acela este monoton, l-am facut doar ptr articole. Si iti multumesc frumos pentru aprecierea de la primul commnent. :)

+Partajeaza-ti profilul!:D

Anonim spunea...

Cel mai mult mi-a placut partea cu " Imi cer scuze! ". Putini sunt cei care stiu forma corecta. Si,mai mult, uneori, daca folosesti expresia corecta vei fi privit ciudat.

Anonim spunea...

Eu tot n-am priceput de ce sa iti ia cola !?!?!?!!??!

Dyna spunea...

Nici eu, tocmai de aceea m-am uitat urat../

Ralu spunea...

omentariul meu nu are nicio legatura cu articolul publicat de tine,insa... sunt disperata!!...Poate ma ajuti tu :D Imi doresc sa public texte pentru admitere,de ceva vreme,si nu reusesc.Nu stiu cum sa le trimit.Poate sunt eu prea aiurita,dar un pont din partea ta cred ca mi-ar fi de mare folos sa ma descurc.Mersi anticipat.

Dyna spunea...

Ralu, iti faci un cont pe forumul FJSC si postezi texte, nimic mai simplu.
www.etajul6.ro/forum se redeschide pe 24 august.
Mult succes.

Anonim spunea...

cum adica "si-a acceptat scuzele"?! Poate tu le-ai acceptat, in cazul in care si le-a oferit. Jurnalizm, deh.

Dyna spunea...

Anonim, draga, in primul rand te semnezi. In al doilea rand, "Îmi cer scuze, nu ştiam că eşti româncă”. Proabil şi-a acceptat scuzele", pentru ca si-a cerut ei scuze, corect este "iti cer scuze". Eram doar ironica.
Jurnalism, da!

Si deja numarul persoanelor care imi citesc blogul a ajuns la sapte, sunt atat de mandra de mine :))

Alexandra spunea...

Stii care e treaba cu noi, romanii? "Pot sa fie oameni care nu vor sa vorbesc cu tine" (celebru citat al unei vedete), si atunci te baga undeva, ori in origini, ori intr-un fel de tub(si aici ma refer la p**a), prin care sunt transportate altfel de origini (si aici ma refer la p**a), mai mici, cu cap si cu coada, ori "vor sa vorbesc cu tine", dar nu stiu daca sa isi accepte sau nu scuzele. Ma rog,pentru cei afltati in aceasta dilema, situatia este tragica (REGRETE ETERNE)... Dar pentru ceilalti, implicati fara sa doreasca intr-un scenariu de acest gen, avand rolul de agresat, nicidecum de agresor, portia de ras este atat de mare, ca mai ramane si la pachet. Multumesc pentru programul de divertisment de care am avut parte atunci cand mi-ai povestit live evenimentul!

Alexandra spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Ma innebuniti cu expresia asta pe care o luati "mot a mot", fara sa tineti seama ca expresiile evolueaza, in orice limba, de multe ori independent de logica!
Da, logic este "va cer scuze", desi eu as spune ca e cam obraznica formularea, din cauza verbului "a cere". Nu cred ca poate cineva sa-si permita sa ceara (ferm, vehement) scuze de la altcineva, caruia i-a gresit.
Mai degraba este cuviincios sa rogi sa-ti fie primite scuzele.
Dar pentru ca e prea lunga formularea, si pentru ca e in firea umana sa simplifice actul de comunicare, s-a ajuns la expresia "imi cer scuze", care pune accentul pe cel care a gresit, pe regretul lui, daca vreti. E aberanta din punct de vedere logic, dar daca studiati putin istoria limbii romane, mai ales evolutia expresiilor romanesti, veti constata ca sunt nenumarate altele care se incadreaza in categoria "incorecte dupa criteriul logic".

In asta consta de fapt personalitatea lexicului oricarei limbi, de aceea se recomanda sa se citesca operele literare in original!
Ca sa ma refer la un exemplu arhicunoscut, "a invata ca pe apa" e ilogica azi, voi ati spune ca e gresita. Dar exista o explicatie logica, pierduta in negura timpului, si pe care un lingvst ar putea-o reconstitui.
Prin urmare, nu incercati sa siluiti limba romana mai mult decat o siluiesc vorbitorii de azi!Veti fi nevoiti sa constatati ca ati pierdut batalia cu ea!

Anonim spunea...

Incercand sa aflu daca am primit vreun raspuns la postul meu in care imi exprimam parerea despre (in)corectitudinea expresiei "imi cer scuze", am observat ca inaintea mea a mai postat cineva "anonim", iar tu i-ai raspuns ca ar trebui sa se semneze. Atata timp cat exista aceasta optiune, de a posta anonim, e dreptul nostru s-o folosim, nu? Plus ca Mihai, pe care il stiu din pozele de pe forum, s-a grabit sa corecteze formula cu pricina:))
De fapt, va urmaresc din umbra de cand erati candidati, si faceati si voi greseli:P!Unii dintre fostii mei elevi sunt colegii vostri, cu o medie un pic mai mare la admitere(din nou:P)
Ca profesor (e adevarat ca nu la FJSC), va recomand ca, in calitate de viitori jurnalisti, sa va documentati dublu atunci cand urmeaza sa faceti o critica, si in general sa aveti mintea deschisa!
Succes!
Imi dau doar initialele, vreau ca fostii mei elevi sa mearga pe drumul lor fara nicio influenta, fie ea pozitiva sau negativa!
A voastra, cu atentie,
L.E.B