sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Candidata obsedată

Şi foarte nesimţită. Dragi colegi, aveţi grijă! Începe firesc, vă trimite un mesaj privat în care vă cere id-ul de messenger. Vă întreabă de facultate, vă trimite texte. Nimic ieşit din comun până acum. Însă eu am făcut prostia de a-i da numărul de telefon. M-a stresat cu zecile de mesaje în care mă ruga să îi corectez texte. Scria binişor, avea potenţial, aşa că am ajutat-o. Însă a venit vara. Şi, ca orice om normal, am plecat şi eu în vacanţă. Dar domnişoara a continuat. Îmi trimitea câte cinci SMS-uri pe zi în care, la început, ma ruga să merg la o sală de net să ma uit peste textele ei. După o săptămână, a renunţat la „te rog frumos”. Când deschideam mail-ul, aveam cinci-şase texte pe care TREBUIA să le corectez.

Fiecare din colegii mei avea un preferat, un candidat pe care îl ajuta mai mult decât pe ceilalţi. Dar, în comparţie cu mine, ei nu stăteau câte trei ore pe zi să le explice structura textului argumentativ. Fetiţa asta a văzut în mine şi un aliat (pe lângă o proastă de care să profite), aşa că a început să se certe cu unii colegi de-ai mei. Evident, o făcea atât de bine pe victima, juca atât de bine teatru, încât eu, ca o tâmpită, interveneam şi îi luam partea. Culmea e că aceşti o cunoşteau de anul trecut, de la Noaptea Porţilor Deschise. Şi m-au avertizat în legătură cu această aspirantă la un statut de viitor jurnalist.

Am văzut-o prima dată înainte de admitere, când ne-am întâlnit cu toţi candidaţii de pe forum. Individa spune că „ a fost dezamăgită”. Normal, nu i-a convenit că am stat de vorbă cu cât mai multe persoane, iar cu ea am schimbat doar câteva replici. Apoi a urmat admiterea. Copila a cam dat-o în bară. Şi eu m-am simţit vinovată. Îmi făceam griji că nu am ajutat-o suficient. Evident, ea în continuare o făcea pe victima. Dar a încetat cu zecile de mesaje şi mail-uri.

Însă a început facultatea. Iar mie îmi place să dorm, aşa că ma trânteam în pat cum mă întorceam de la cursuri. Cum mă puneam la somn, îmi suna telefonul. „Buna, Dyna! Sunt la metrou aici la tine, vii să ma iei?”. Dap, ea era. Omuleţii care mă vizitau pe mine sau pe colega mea de cameră anunţau înainte. Dar individa nesimţită nu avea bunul simţ să dea un telefon decât atunci când ajungea în faţa căminului. I-am dat de înţeles, deloc subtil, că a nimerit într-un moment prost şi că ma deranjează. Se pare că a înţeles, căci nu am mai vazut-o de atunci. Dar nu a încetat cu telefoanele. „Buna, Dyna. Am o rugăminte la tine, îi trimiţi un mesaj prietenului meu? Nu am credit, am doar minute, iar el e pe altă reţea”. „Copilă, încerc să dorm!”, gândeam în timp ce butonam telefonul mobil pentru a-i trimite un mesaj fericitului ei iubit. După trei săptămâni de la începerea anului universitar, individa ma sună iar, la 7 dimineaţa. „Dyna, întreab-o pe Claudia unde aveam seminarul de ITC!”. M-am amuzat teribil cu Claudia, colega mea de cameră. Individa asta stresantă nu ştia, după trei săptămâni de facultate, cu cine e în grupă.

Am fost nesuferită la telefon, aşa că s-a prins şi ea că nu o plac. După o lună, îmi reproşează pe messenger că ma cred „centrul Universului”. De ce? Pentru că nu îi răspunsesem, cu o zi înainte, la salut. Ea cică m-a văzut la facultate, deşi eu nu am avut ore în acea zi. Aşa că i-am spus să ma lase în pace, i-am spus cât a fost de nesimţită şi de ipocrită şi că eu nu am nevoie de tovărăşenie cu asemenea persoane. Lucru pe care trebuia să îl fac de asta vară, de când nu mi-a tihnit vacanţa din cauza ei.

Totuşi, e amuzant până unde poate duce ipocrizia. Iată ce spunea individa pe forumul facultăţii, pe 1 octombrie: „ ... caci prezenta mea pe forum va fi constanta. Motivatia mea: prietenii noi si o modalitate de a ma autoverifica .”. Păi nu a mai vaut-o nimeni pe forum până pe 16 octombrie, când a făcut şi ea o faptă bună. Mai bine zis, a reparat greşeala pe care am facut-o eu, propunând-o ca moderator. Macar acum a făcut apel la puţinul bun simţ pe care îl are şi a renunţat la acest statut (nemeritat, aş adauga eu).


Eh, eu m-am regăsit, la început, în această individă. O fată din provincie, cu un puternic accent moldovenesc, care îşi dorea să intre, cu orice preţ, la FJSC. Acesta este motivul pentru care am vrut să o ajut, la început. De fapt, e un mod de a-mi scuza prostia. Aşa că, dragi colegi, deşi par drăgalaşi (individa respectivă pare,în continuare, exagerat de naivă) la început, aveţi grijă cu unii candidaţi!

21 comentarii:

Anda spunea...

Mie îmi sună a prostie... Dai un deget şi ţi se ia toată mâna... Unii chiar nu merită.

Anonim spunea...

Vezi ce sanatos e uneori sa fii arogant si expeditiv ? Eu am ajutat pe putin 30 de candidati pana acum dar s-au prins repede ca nu sunt nici ala care sa-si piarda timp corectandu-le texte si nici ''prietenul lor'' (am urmarit metodic sa-mi fac cat mai putini ''prieteni'' din astia. Poate de-aia am ramas doar cu o mana de vreo sase-sapte oameni apropiati in FJSC).

Aici nu e vorba numai de candidati pentru ca facultatea asta cultiva un spirit nesanatos de competitie si socializare dubioasa (formarea de grupuri cu orice pret). N-am idee de unde vine competitia asta (nici macar nu e una pe filiera buget/taxa) dar nu e sanatoasa.

Se vede in special in grupele compacte : O mancatorie ieftina si atacuri puerile in timpul orelor sau pe hol, o disperare in a avea ''prieteni''. Daca e sa citez un prof simpatic ''Traim intr-un spatiu sociofug''. Cum naiba sa nu te simti alienat si singur cand esti intr-o masa de idioti ? Si partea nasoala e ca unii se lipesc de tine cu un tupeu fenomenal. Eu am avut oarecum noroc (am prins niste specimene de prin liceu si in timp am inceput sa ma debarasez de ele). Tocmai pentru a pastra impersia ca facultatea este altfel am invatat sa dau peste bot din timp si sa nu ma prea intereseze prieteniile de la cafea.

Cred ca ai observat si de pe forum cam ce aere au capatat anumiti candidati dupa admitere de parca tocmai ar fi venit cine stie ce agentie de publicitate sau New York Times si le-ar fi pus contractul pe masa.

Anonim spunea...

e cumva din focsani?

Anonim spunea...

Interesant... Am dat o căutare pe forum cu replica „individei” și mi-a apărut pseudonimul. Nu știu cine e, n-o cunosc personal, însă știu că mie mi-a lăsat niște comentarii foarte urâte pe blog, pe care ulterior le-am șters, din cauză că erau semnate „Anonim”. Știu că am un blog mai neortodox, care pe mulți îi calcă pe coadă, dar pretind ca toate mesajele să fie semnate, altfel le șterg fără să mă uit. Mi-am dat seama imediat ce fel de persoană este și nu i-am acordat prea multă atenție, însă nici nu neg faptul că mi-aș fi exersat latura criminală dacă aș fi avut-o în față în acele momente. >:)

Citind ceea ce a scris krossfire, am avut o senzație ciudată. Sunt momente în care și eu mă simt foarte singur în facultate din pricina prostiei celorlalți. Noroc că sunt câțiva oameni acolo care îmi ridică moralul de fiecare dată.

Cât despre forum, eu îl privesc tot ca pe un experiment la fel de imprevizibil precum personalitatea utilizatorilor.

Anonim spunea...

Ma mai suna si pe mine la inceputul facultatii sa ma intrebe despre nelamuririle pe care le avea cu privire la cursuri, unde se gasesc diverse zone ale Bucurestiului etc. Curios este faptul ca si despre mine a spus ca ma consider centrul Universului. Cu toate astea, nu inceta sa ma sune. Acum, insa, nici nu mai ma saluta ...

Nu ca as da doi bani pe asta ...

Anonim spunea...

@ dyna: putini sunt aia care apreciaza ajutorul oferit; cum le critici textele, imediat o iau personal.

@krossfire: sincer, si eu am vrut sa-ti cer niste pareri, tocmai pentru ca-mi pareai ala serios si lucid etc. Numai ca, din nou, e vorba despre distanta de care ai amintit. Si, da, e bine uneori sa vada lumea ca esti "offline".

Cosmin spunea...

Nici pe mine nu ma mai saluta. I-am atras atentia intr-o zi si mi-a spus ca nu m-ar fi vazut. :-@
Dar trecem peste, important este sa ne stea parul bine.

Anonim spunea...

Cred ca stiu la cine te referi, nu sunt sigur...dar banuiesc... Nu imi vine sa cred ca poate fi asa...:|:|

In alta ordine si eu am cativa candidati in lista care ma mai intreaba una-alta, dar mereu mi se par politicosi. Sper sa nu se ajunga tot aici, nu de alta, dar ar fi nasol, ca eu nu vb la telefon :))

Anonim spunea...

Eu am avut un soc.. Mai nou, respectiva persoana "ma accepta" asa cum sunt.. adica probabil sunt un fel de monstrulet pe care ea il tolereaza...... partea proasta este ca m-a afectat mult. In plus, citind ce ai scris mai sus, Dyna, mi-am dat seama cam cate chestii neadevarate imi spusese ea. Cu siguranta mi-a zis si alte lucruri false. Pentru ca nu pot sa cercetez tot ce mi-a spus, voi trece tot ce am discutat cu ea ca fiind fals. Nu mai am increderea.. nici disponibilitatea de a sta la discutii cu ea. Ultimul mesaj de la ea: "Scuze mi-a cazut netul aseara ( cand eu imi deschideam sufletul in fata ei si incercam sa ii spun ce ma deranjeaza si ca vreau sa fim totusi prietene). Nu vreau sa crezi nimic rau despre mine. Eu iti pot spune de orice job ( mai gaseste ea cate cv si de obicei imi spune si mie) iar tu poti sa imi mai dai cate o carte online. Uneori asta poate fi mai util decat o prietenie ( adica sa te folosesti asa de oameni, cum poti mai bine!! ). Ideea e sa nu petrecem prea mult timp impreuna. Pur si simplu ai un stil de viata diferit de al meu. Si te accept"
Nu m-am obosit sa ii mai raspund la mesaj..m-am simtit ranita..tradata.. si cam atat. Da' fraiera din toata chestia sunt eu. In nici un caz ea. Eu, pentru ca am incercat sa fiu prietena ei, si m-am trezit ca de fapt sunt doar "tolerata". What more can I say...? People make stupid decisions every day..
Dyna..tot respectul pentru ceea ce faci pe forum si in afara lui!

krossfire spunea...

Andreea : Poti oricand sa mi-l ceri. Singura problema este ca m-am trezit cu multi candidati care ma intrebau de meditatii si pile , motiv pentru care au primit instant ignore.

Sincer, cat de idiot sa fii sa-l intrebi pe unul daca la FJSC se intra ''numai'' pe pile ? Lasand la o parte ca am terminat mate-info si de meditatii nu se prea punea problema, daca intram pe pile mai raspundeam cuiva ? Imi mai pasa ?

Dyna : Skin-ul tau nu afiseaza corect comentariile pe prima pagina :(

Dyna spunea...

@krossfire: da, stiu, dar nu stiu ce naiba sa ii fac. Cred ca schimb template-ul, dar nu am gasit nimic care sa imi placa.

Anonim spunea...

Poate credeai ca n o sa am curajul sa comentez ceea ce ai scris. Sa vedem daca vei avea tu curajul sa postezi comentariul meu.
Cu tine m am lamurit ca ai lacune in memorie si ca esti razbunatoare, insa in afara de Callypso pe care stiu ca intr o anumita masura am ranit o in alta a fost o neintelegere, restul au vorbit in necunostinta de cauza.
Boy, tu esti in masura sa judeci dupa ce ti a fost atrasa atentia ca ai cam prea multe fumuri si ca trebuie sa ti reamintesti ca esti un simplu muritor? Nici nu ma cunosti , ok?
Mya, cati dintre noi ne folosim de oameni dar n avem curajul sa recunoastem? Ar trebui sa ti intrebi colegii de grupa cum si la cine te barfesc si sa remarci faptul ca eu n am suflat o vorba din acele lucruri care nu ma priveau despre persoana ta. Iar pe tine o sa te rog sa ti mai notezi pe ceva minciunele pe care le zici . In rest, iti sunt recunoscatoare ca m ai ajutat cu acele informatii.
Cosmin, stiu k vrei sa te integrezi si alte chestii, dar hai sa nu dam cu piatra pt ca eram prea neatenta sa te salut si tocmai atunci probabil imi treceam mana prin par. DA, tin la parul meu. E o crima?
Nu stiu daca asta a fost efectul pe care voiai sa l obtii, dar uite ca nu mi e jena de nimic ce am zis sau facut si nu mi e frica spun ca sunt din Botosani, ca sunt din grupa 3 si ma nimesc Andreea Ciubotariu. Macar eu am avut demnitatea de nu spala rufele in public...Dyna, nu te ai cizelat deloc in Bucuresti..Bafta cu forumul!

Anonim spunea...

Daca detinatoarea blogului "spala rufele in public", inseamna ca nu are nimic de ascuns, deci nu are de ce sa nu vorbeasca deschis despre asta.

Am dreptate?

Callypso spunea...

Nu am idee ce neintelegere a fost, draga mea Andreea. Cert este ca da, m-ai ranit, si nu intr-o oarecare masura, ci intr-o mare masura! Oricum nu mai conteaza. Daca tu ma "accepti" pe mine, eu nu te "accept" pe tine! Spui ca iti dai seama ca m-ai suparat? Wow...pai nu am auzit scuze din partea ta si ne-am intersectat la facultate de suficiente ori. Stai linistita, ca nici nu are rost sa iti ceri scuze. Sincer..ma asteptam la mai mult de la tine.Nu a mai ramas nimic din parerea buna pe care o aveam la inceput despre tine. Daca inainte faceam prostia si te aparam in fata unora care te vorbeau de rau, de acum o sa imi vad de treaba. Andreea, multi dintre cei pe care nu ii suporti tu sunt mult mai corecti si mai sinceri decat tine. Nici unul din ei nu a avut pana acum imensul tupeu sa spune altcuiva ca il "accepta".. de parca as fi eu vreo depravata si imorala pe care tu o suporti cu greu in preajma ta. Tocmai de aia nici nu mai vorbesc eu cu tine. Nu vreau sa te pun in neplacuta situatie de a fi nevoita sa ma tolerezi. Adevarul e ca atunci cand te ajutam nu mai eram asa rea, nu? Vreau doar sa iti fie foarte clar ca am intr-adevar ceva personal cu tine! M-ai dezamagit, m-am simtit folosita -pentru ca asa se traduce felul in care te-ai purtat tu - si chiar nu am nevoie sa mai socializez cu tine. Ti-am spus clar si pe mess: eu nu te vedeam birou de informatii, ca sa imi spui tu despre nu stiu ce job uri gasesti, eu te vedeam prietena mea! Si cu asta cred ca am spus tot!

Dyna spunea...

@Andreea: Nu a fost intentia mea "spal rufele in public", asa cum spui tu. A fost un avertisment pentru ceilalti colegi, atat.
Ah, " restul au vorbit in necunostinta de cauza" , voiai sa spui "restul a vorbit", nu? Ma gandeam eu.

Nu e nevoie sa ii ataci pe toti cei care au raspuns aici. Nimeni nu e perfect, cu totii avem defecte. Daca vrei sa scoti cuiva defectele in evidenta, ma ai pe mine. E blogul meu, eu am scris articolul, deci ma ataci pe mine. Ah, si Cosmin nu cred ca facea vreo referite la parul tau, dar asta este expresia pe care o foloseste el mereu. Deci n-ai nimerit-o!

Daca ar trebui ca cineva sa se simta jenat de articol, aceea as fi eu. Te-ai folosit de mine si atat. Si daca tu numesti "demnitate" sa te foloseti de persoane, inseamna ca sunt eu nebuna. SI nu am venit in Bucuresti pentru a ma cizela, si pentru a invata jurnalism, atat. Eventual, pentru a-mi cizela scriitura. SI aici e adevarat, mai am de muncit.

Ironia ta referitoare la forum este nefondata si de prost gust. Ceea ce s-a intamplat cu tine a fost o exceptie. Sunt mandra de ceilalti membri, actuali studenti. Mai mult, unii dintre ei mi-au devenit prieteni ( Claudia, Andela, Mya, Cosmin, Andrei, Andreea etc.) Totusi, sa nu uiti ca tu nu erai la aceasta facultate daca nu era etajul6.ro. Iti urez mult succes pe viitor si iti doresc sa ai multi prieteni!

Anonim spunea...

Cred că acesta (mai bine zis aceasta) este apogeul nesimţirii umane. Dacă un om doreşte să te ajute benevol, mulţumeşte-i pentru ce şi cât îţi oferă.

Oricum: bunul simţ nu îl înveţi în nicio facultate sau şcoală.

Anonim spunea...

dyna, te voi ruga frumos sa imi accepti comentariul cu litere mari, ca sa ii sara in ochi domnisoarei. da, dyna, baiatul ala cu care ai vorbit in aceasta vara la examen iti citeste blogul, chiar daca nu e la fj la unibuc. da, dyna, te consider in continuare o persoana de valoare, chiar daca nu ne-am mai intalnit si nici pe forum nu am mai intrat.


DRAGA MEA CIUBOTARIU ANDREEA DIN BOTOSANI, ACTUALMENTE STUDENTA IN GRUPA 3 LA FACULTATEA DE JURNALISM SI STIINTELE COMUNICARII, UNIVERSITATEA BUCURESTI, NU TE CUNOSC, INSA AM UN MESAJ PENTRU TINE: MA DOARE SUFLETUL CA EU NU AM REUSIT LA FJSC, IN SCHIMB CINEVA CA TINE, CARE NU STIE SA SCRIE SI SA VORBEASCA ROMANESTE, A OCUPAT UN LOC LA RESPECTIVA FACULTATE, IN DETRIMENTUL ALTORA CARE CHIAR MERITAU: ANDREI_VIITOR_JURNALIST, FBOGDAN1989, EU, SI PROBABIL MAI SUNT SI ALTII. SPIRU E PLINA DE INSI CARE AU VRUT LA FACULTATEA LA CARE ESTI TU, SI IN CIUDA PREGATIRILOR LOR, NU AU REUSIT.
PUR SI SIMPLU MA DOARE.
SI MAI RAU MA DOARE CAND MA GANDESC CA AS PUTEA AVEA O COLEGA DE BREASLA CARE A FACUT O FACULTATE DE PRESTIGIU FARA SA MERITE.


baieti, nu am mai intrat pe forum, sa ma iertati daca v-am uitat numele.
multumiri, petre.

Dyna spunea...

Petre, am ramas placut surprinsa, multumesc.
dyna.robu@yahoo.com este adresa mea de e-mail, te rog sa ma contactezi.

Anonim spunea...

@ Petre Banu:

Mersi de apreciere, dar chiar mi-ai uitat nick-ul meu. De fapt este: fbogdan1988 :P

Anonim spunea...

cred ca stiu cine este si mai ales de ce are aceasta atitudine. e intr-adevar o mare prostie in capul unora care vin aici crezand ca dupa admitere BBC-ul se va bate pe neuronii lor storciti de energie. Bravo Dyna, si iti multumesc pentru munca pe care o faci. Si eu am "debutat" tot pe forum, si multe din lucrurile pe care le-am aplicat la examen au fost din comentariile tale si ale celor care isi pun timpul liber la bataie ca sa ajute cate-un ratacit de candidat ca mine.

Anonim spunea...

...bah frate...se mai inatampla si d-astea...ce e drept, nesimtirea unora nu are limite..dar asa e construita societatea contemporana si nu prea avem cum sa o schimbam....mai deloc...important e sa ne fie noua bine...sa stick2 the plan and ...life will go on...