marți, 24 iunie 2008

Texte pentru admitere (2)

Naraţiunea

Am trecut de argumentare, am ajuns la subiectul al doilea: naraţiunea. Candidaţii trebuie sa scrie în limba română, cu asta ne-am lămurit. Scriitura trebuie să fie fluentă, naturală. Imaginaţi-vă că sunteţi cu prietenii la o bere (aveţi peste 18 ani, nu?). Redactaţi textul ca şi cum le-aţi povesti acestora o întamplare. Structuraţi-vă momentele subiectului şi folosiţi, drept intrigă, cerinţa. Renunţaţi la introducerile lungi,plictisitoare, pentru că nu vor fi luate în considerare. Începeţi exact de unde vă lasă cerinţa! Dacă enunţul vă cere timpul prezent, începeţi cu timpul prezent!

Se puncteză portretul sumar al personajului principal şi elementele de atmosferă. Nu enumeraţi nişte însuşiri, ci transformaţi-le în subiecte gramaticale. Gerunziile şi frazele lungi fac textul plictisitor, greu de citit. Alternaţi frazele scurte (pentru dinamism) cu cele lungi (pentru ca textul să nu pară o telegramă). Nu faceţi supoziţii – dacă unul din personaje are unghiile murdare, asta nu înseamnă că lucrează în agricultură.

Textul trebuie să fie verosimil. Da, se punctează şi originalitatea, totuşi nu începeţi să scrieţi despre monştri şi extratereştri. De asemenea, trebuie să respectaţi proprietatea termenilor. Nu atribuiţi obiectelor însuşiri umane ( spre exemplu, ochii nu pot fi blânzi). Detaşaţi-vă (urăsc diacriticile) de compunerile de liceu şi de „ornamentele ligvistice” şi aveţi grijă cănd atribuiţi un adjectiv ( nu faceţi ce mine, nu scrieţi „hol claustrofobic” ).

Evitaţi, pe cât posibil, clişeele. Nu toţi controlorii sunt graşi, mici şi chei, nu toţi cerşetorii sunt ţigani, nu toţi copiii sunt blonzi, zulufaţi şi cu ochi albaştri (cineva o să se amuze terbil), nu toate pachetele de ţigări sunt motolite etc.
Aveţi grijă la topică, are şi ea un rost, acela de a face propoziţia logică. Evitaţi exprimările alambicate şi formulările puerile.

Se punctează deznodămintele imprevizibile. Dacă aţi redactat un text slab, finalul vă poate mări şansele să vă găsiţi pe listele cu admisi. Atenţie! Nu sunt recomandate deznodămintele de tip farsă sau „şi m-am trezit din vis”, pentru că daţi impresia că v-aţi blocat la mijlocul textului şi nu aţi ştiu cum să ieşiţi din încurcătură. De asemenea, nu sunt recomandate nici finalurile cu morţi sau răniţi. Nu stăpâniţi tehnicile necesare pentru a impresiona cititorul, iar textul vostru va cadea în cealalta extremă, a penibilului.
Mult succes!

1 comentarii:

Andreea spunea...

Buna! Si eu sunt din Campulung, numai ca nu Moldovenesc..e prin Arges asta al meu. Vreau sa incerc anul asta la fjsc si te rog mult sa-mi lasi si mie id-ul tau, sau sa-mi dai tu add la andreea.1912@yahoo.com. Multumesc mult!:D