luni, 23 iunie 2008

Texte pentru admitere(1)

Admiterea la FJSC constă într-o singură probă, cea de creativitate şi expresivitate. Candidaţii vor fi puşi în situaţia de a elabora trei texte: o argumentare, o naraţiune şi un portret sau o descriere. Atenţie, la FJSC nu se face literatură, deci “ floricelele lingvistice” trebuie eliminate. Dacă vreţi să scrieţi proză, daţi la Litere. Şi nu, nu veţi avea de scris o ştire, asta învăţaţi la facultate, dacă intraţi.

M-am săturat să îmi tocesc tastatura şi să fac bătături la degete. Am explicat de mii de ori, pe forumul facultăţii, ce trebuie şi ce nu trebuie făcut într-un text pentru admiterea FJSC. Pentru ultima oară, sper eu,iată ce trebuie să faceţi pentru a intra la FJSC:

Argumentarea

Eu nu înţeleg de ce nu ştiu unii structura textului argumentativ, deşi examenul de bacalaureat a început astăzi. În fine, nu e problema mea.

În primul rând, scriitura trebuie să fie în limba română. Cred că este clar. Apoi, limbajul trebuie sa fie simplu, concis. Preţiozităţile nu au ce căuta într-un astfel de text . Pe profi nu îi interesează câte neologisme ştiţi, ci dacă sunteţi capabili să vă argumentaţi un punct de vedere.

În general, cerinţele sunt de tipul „Sunteţi pro sau contra...? Argumentaţi”. Dacă subiectul vă cere să aduceţi trei argumente pentru susţinerea unei idei sau a unei afirmaţii, vă conformaţi, chiar dacă sunteţi împotriva ideii din cerinţă.
În ipoteză, trebuie să va exprimaţi, clar, poziţia pro sau contra. Nu generalizaţi, nu pierdeţi timp şi spaţiu cu introduceri irelevante, pentru că nu sunt punctate. Apoi, aduceţi trei argumente pertinente, eventual consolidate cu exemple, pentru a vă susţine punctul de vedere exprimat în ipoteză. Folosiţi conectorii specifici şi structuraţi fiecare argument pe un paragraf separat.

Sunt punctate atât argumentele pro, cât şi cele contra. Dacă numărul argumentelor pro este egal cu cel al argumentelor contra, rămâne la atitudinea profesorului corector să stabilească dacă sunteţi pro sau împotriva ideii din cerinţă şi, în consecinţă, nu veţi obtine un punctaj prea mare. Deci, aduceţi un singur contraargument, doar pentru a-i arăta slăbiciune în faţa celor trei argumente pro (sau invers).
În final, reluaţi, cu alte cuvinte, ideea din ipoteză. Aici puteţi gasi exemple de cerinţe.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Partea si mai rea e ca sunt unii care nu stiu ce reprezinta o argumentare. asa cum ai spus si tu, si care invata din carti pentru BAC. Si ca invata nu-i rau, dar nu stiu sa faca diferenta intre ce e bine si ce nu. Unele carti au, la argumentari, o presupusa ipoteza care e mai repede un preambul. Acestia care invata din asemenea carti si care nu stiu nici ce reprezinta o argumentare fac mari greseli la acest text care este unul matematic.

Anonim spunea...

Dyna, desi unii nu pricep o iota din "teoria" ajutatoare pentru examen, suntem mult mai numerosi cei care te apreciem pentru efortul tau. Partea frumoasa e ca tu faci asta din placere si nu motivata de note sau compensatii materiale..
Abia astept uramatoarele posturi. Da, esti complicata ca un puzzle 3D, dar poate aici, intr un spatiu virtual,te vei " recompune" mai pe intelesul tuturor.

pufulici_05 spunea...

:)multumesc:)mi-a fost de ajutor blog-ul tau:)mda...stiu si eu....unii nici nu stiu sa scrie,incearca in vara pe examene,nu intra si apoi hop si ei la jurnalism...k deh...ultima sansa..speranta moare ultima...
am luat la litere si eu...dar imi doresc enorm sa intru aici...am scris pe la ziare...imi place tot ceea ce implica fjsc...take care...

Anonim spunea...

bine ar fi sa invete ceva lumea(interesata) din tot ce zici tu aici. ;))

Anonim spunea...

De ce nu stiu elevii structura unui text argumentativ? Pentru ca sunt profesori care zic ca textul argumentativ inseamna "sa zici parerea ta in legatura cu citatul din enunt". O ora intreaga m-am certat cu profesorul meu de romana, autorul enuntului de mai sus, pe tema asta. Eu ii ziceam ca trebuie sa existe anumite elemente tipice argumentarii si ca trebuie sa ne predea planul textului, el isi sustinea punctul de vedere. Noroc ca am descoperit forumul FJSC si am avut de unde sa invat.

Mirela spunea...

Bună! În primul rând felictări pentru site şi pentru articole. M-au ajutat foarte mult sfaturile voastre.
Ceea ce vreau să ştiu este dacă există un loc în care aş putea scrie compunerile pe care le fac eu, în aşa fel încât cineva cunoscător să îşi exprime părera şi eventual să îmi spună unde am greşit.
Vă multumesc!