sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Admiterea şi forumul FJSC

În consiliul FJSC s-a stabilit că se va schimba structura examenului de admitere. Proba de creativitate şi expresivitate va rămâne, însă candidaţii nu vor mai fi puşi în situaţia de a face o descriere/un portret. Ei vor avea de redactat doar o naraţiune şi o argumentare. De ce s-a scos descrierea? Pentru că oricum în naraţiune trebuie introduse elemente descriptive.

Însă vestea ( bună pentru mine, rea pentru candidaţi) este că s-a reintrodus proba de limba română. Faţă de anii trecuţi, când erau valabile ambele DOOM-uri, anul acesta se va ţine cont de DOOM din 2005, care, după părerea mea, nu promovează o limbă tocmai românească. Dacă pe unii îi amuză „datorită accidentului”, „am decât două” şi alte aberaţii care se aud la etajul 6, pe mine mă scot din sărite. Mi-aş dori ca proba de limba română să fie probă eliminatorie. Ba mai mult, aş vrea ca toţi din generaţia mea sa dăm proba de limba română. Şi cei care nu iau cel puţin şapte să nu poată trece în anul trei.

văzut la George Hari Popescu

Că tot vorbeam examenul de admitere, am spus că nu mai fac muncă de voluntariat. Totuşi, nu mă pot abţine. Înroşesc textele candidaţilor şi pierd ore întregi pe forumul facultăţii pentru a ajuta, dezinteresat, nişte persoane pe care nu le cunosc. De ce fac acest lucru? Pentru că le sunt recunoscătoare profului care se ocupă de forum, lui deathpen, krossfire etc. Pentru că fără ajutorul lor nu intram la FJSC, pentru că ei au iniţiat un proiect care merită continuat şi pentru că e un exerciţiu bun şi pentru mine. Nu, nu pentru că am de făcut teme, pentru că mi se echivalează practica, pentru că aş avea avantaje la note sau pentru că aş primi bani :) .

Totuşi, în continuare, sunt acuzata că „sunt afurisită”, „am aere de superioritate” etc. Omuleţii ăştia încă nu au înţeles că eu încerc să îi ajut.. Pentru că, aşa cum spunea un coleg de-ai mei, mai târziu nu vor fi trataţi ca „un ghem de puf cu creier”, deci trebuie să se obinuiască să fie criticaţi atunci când greşesc. Unii însă tot nu au înşeles.

Iată ce îmi reproşează o candidată: „Stiu ca treaba voastra e sa corectati, dar tocmai faptul ca nu sunteti profesori va pune in ipostaza de a primi raspunsuri ca al meu, pentru ca nu stiti sa le raspundeti la toti intr-o maniera placuta, asa cum o face un profesor rabdator. “. Mă enervez doar când citesc acest comentariu tâmpit. Cum adică “treaba voastră e să corectaţi” ? Treaba mea e să fiu studentă. Şi ultima oara când am verificat, corectarea textelor pentru admitere nu intra în atribuţiile unui student. Şi nici nu vreau să ajung vreodată un profesor răbdător.

Alt membru al forumului, de data aceasta o proaspătă studentă, îmi cere să îmi schimb atitudinea. Tot această boboacă spune că “eu nu ma bag la corectat texte pentru că nu sunt în măsură”. Eu nu îmi schimb comportamentul pentru că aşa vrea ea, simplu. O invit să corecteze cel puţin 100 de texte, să repete de zeci de ori aceleaşi lucruri, apoi să îmi ceară mie ceva. Totuşi, e de precizat că ceilalţi colegi competenţi au aceeşi părere ca şi mine, deci nu sunt eu singura nebună. Nu vreau să îmi contruiască nimeni statuie, nu am nevoie de recunoştinţa nimănui. Ori ţin cont de ce le explic eu acolo (de zeci de ori), ori tac din gura. Atât. Următorul post va fi cel despre candidata (actuala studentă) nesimţită şi obsedată.

Ah, da, şi fac multe poze cu şi în zăpadă, ofticaţi-vă! :)

5 comentarii:

Anda spunea...

Oamenii invidioşi spun lucrurile astea. Se întâmplă ca pe forum să apară tot timpul câtiva candidaţi, care îşi doresc să evolueze într-un scurt timp. Acest lucru presupune multă muncă şi, oarecum, se oftică de faptul că există persoane mai bune ca ei (din păcate aceştia se compară cu studenţii care chipurile "îşi dau aere"). Mi se pare o tâmpenie. Dacă toţi ar fi indulgenţi, simpatici, şi "de gaşcă", ar fi mai bine? Eu nu cred. O atitudine realistă te face să îţi doreşti să evoluezi. Problema este că, unii dintre candidaţi sunt obişnuiţi cu "haideţi doamna profesoară" şi să le iasă cam ce vor, însă aici este altă mâncare de peşte. După părerea mea, cine critică studenţii că ar fi "duri", este un imbecil. Va intra cine va ţine cont de sfaturi, adică o persoană care este realistă şi care îşi doreşte cu orice preţ să intre aici.

Iar despre admitere, chiar îmi pare bine că s-a reintrodus proba de limbă română, iar ceea ce m-ar bucura cel mai mult (sper să fie şi asta) este ideea de admitere in iulie. După părerea mea, aşa ar intra persoanele potrivite pentru această facultate. Pe de altă parte ne putem gândi că, admiterea în septembrie ne-ar oferi mai mult timp pentru pregătire. Eu zic că mulţi care au dat în altă parte şi nu au intrat, aleg această opţiune şi dau la FJSC pentru că este târziu examenul.

Anonim spunea...

Eu nu te consider o nesuferită, chiar dacă și mie mi-ai acordat comentarii nemiloase la textele publicate pe forum. Ba mai mult, mie îmi face plăcere să te întâlnesc pe holurile facultății, chiar dacă uneori, spre rușinea mea, nu te observ, pentru că sunt aproape mereu cu mintea în altă parte.

Unii nu suportă să fie criticați, deoarece au impresia că tot ce scriu ei este perfect. E treaba lor dacă nu știu să suporte criticile. Eu am știut. Am învățat din greșeli, am avut ambiție și uite-așa am intrat la FJSC. Pentru asta, trebuie să-ți mulțumesc și ție. ;)

Dyna spunea...

Am uitat sa spun ca admiterea va fi in iulie. Inca un motiv de bucurie in plus. Astfel eliminam personale care nu au intrat nicaieri si isi incerca norocul si aici, pentru ca examenul nu necesita niciun fel de bibliografie.

Dyna spunea...

Nu, nu e din Focşani!

Anonim spunea...

Uau, admitere in iulie.Pe asta n-o stiam. Si eu care am avut o vara de cosmar asteptaaand si asteptaaand si asteptaaand (3 gerunzii:)) ). Oricum, cu proba de romana cu tot, nu va mai spune nimeni ca "mama, ai intrat la facultate pe aberatelea" cum mi s-a spus. Sau "ee, inventezi orice si intri, nu e mare chin".