marți, 13 ianuarie 2009

Dar totuşi merg la servici

Dacă e marţi, 13, să fie cu ghinion. După ce am dormit doua ore, mi-am făcut şi un milion de nervi. Stimabila doamnă profesoară a început prin a mă jigni, într-un mod deloc subtil, atunci când i-am făcut observaţie că emite judecăţi de valoare nefondate. Nu e nimic, nici eu nu o plac, aşa că părerile sunt reciproce. Însă m-a scos din sărite atunci când a început să ţină teorii despre limba română. Mai întâi, i-a făcut observaţie unei colege: „dar totuşi «a duce aportul» este pleonasm”. Eu bănuiesc că voia de fapt să spună că „«dar totuşi» , «a duce aportul» sunt pleonasme”.

Noi suntem tineri, acum învăţăm, însă se presupune că macar profesorii/asistenţii/coloboratorii facultăţii promovează limba română corectă. Semiarista mi-a explicat că forma corectă este „servici”. Bun, am greşit eu când am crezut că, în limba română, corect este „serviciu”, indiferent de ce spune noul DOOM. Colaboratoarea facultăţii s-a enervat pentru că mi-am susţinut părerea, aşa că mi-a dat o replică pe măsură: „ Fetiţo, tu eşti abia în anul doi de facultate. Cine eşti tu ca să te contrazici cu Academia Română?”. Da, are dreptate. Totuşi, noi suntem viitori jurnalişti. Ne mândrim în jos şi în sus cu reputaţia facultăţii noastre, sperăm să ajungem ziarişti importanţi cândva. „Dar totuşi” acceptăm să ni se inoculeze idei aberante şi refuzăm să promovăm o limbă corectă.

Dar eu sunt încăpăţânată. Poate să urle aia cât vrea, nici măcar nu mi se pare interesant ce are de spus. Şi, vorba lui Mihai, e mai uşor să înveţi să scrii şi să te exprimi corect, decât să te străduieşti să fii agramat doar că „este permis”. Dacă acum o lună spuneam că mi-ar plăcea să dam şi noi proba de limba română, ca tinerii aspiranţi la statutul de student FJSC, acum sunt de părere că este necesar. Însă mi-ar plăcea ca şi profii să dea un astfel de examen.

10 comentarii:

Anonim spunea...

E bine ca nu ai dat nume. Sa vedem daca mai tinerii nostri colegi o vor apuca si ei pe "colaboratoare", cum ai numit-o tu. :) Dar e interesant ca o absolventa a facultatii noastre pe una din specializari vine si ne da noua lectii pe o alta.

Eu inca ma incapatanez sa cred ca proiectul nostru a fost cel mai bun (sau... cel mai complet, in ton cu acest articol :P). De la celelalte nu am retinut decat unele idei bune: numele hotelului, sloganul campaniei si prezentarea entuziasta a colegei noastre Carmen. Chiar daca de la ea a pornit cearta legata de "servici(u)", apreciez faptul ca s-a vazut intr-adevar ca i-a placut ceea ce a avut de facut si ca stie sa asculte. Plus ca hai sa recunoastem: ii sta chiar bine sa fie un pic pusa pe cearta. :D

Dyna spunea...

@MIhai:

Nu,nu am dat nume. Nu este singurul exemplu şi nici nu voiam sa abordez tema "ce nasoala e asta". Nu ştiam că a absolvit FJSC-ul. Mai grav, ea a dat probă de limba română.

Da, "cel mai complet". Cât despre colegi, greşim cu toţii. Însă eu mi-aş dori ca profii să fie cei care ne corectează, nu invers.

Anonim spunea...

Nu știu despre cine e vorba, dar cu ocazia testului de engleză am aflat și eu ce înseamnă o profesoară crizată (sau nefu****, așa cum au numit-o cei din primul rând).

Până la urmă, cum e corect, „servici” sau „serviciu”? Eu știam că „serviciu” e forma corectă.

Dyna spunea...

Aurelian, DOOMed 2 accepta şi forma "servici", formă care mie mi se pare aberantă.

Ah, mai draguţ a fost că, la seminar, important a fost că "femeile vatman sunt sexy". Însă atunci când noi am întrebat ce trebuie să facem pentru tema de curs, răspunsul a fost "nu mă interesează".

Anonim spunea...

Aurelian, si mie mi-a facut exact aceeasi impresie profa respectiva anul trecut. Dar ne-am distrat foarte tare la seminar (mai ales pentru ca n-am prea vorbit de limba engleza :D)

Anda spunea...

Mda, păi dacă aşa este la facultate, mă întreb cum vor corecta la proba eliminatorie de la admitere. Ştiu că se dă din lexic (în cea mai mare parte), aşa că ar trebui să se ţină cont de anumite norme şi reguli. Sper să nu facă aşa la examen :)))). Ar fi prea tare să mă strofoc atâta cu normele astea şi să pic pentru că am răspuns corect. Eh, glumeam, bănuiesc că această persoană nu va corecta la admitere (SPER!).

carmesyta spunea...

@mihai, sper ca nu de mine vorbeai cand spuneai "ii sta bine sa fie un pic pusa pe cearta" pentru ca eu stiu sa accept o critica, si nici nu m-am vazut pusa pe cearta... stiu ca nu sunt perfecta, gresec, nu am studiat prea multa gramatica, dar reusesc sa ma exprim si sa scriu coerent.
Nu stiu daca proiectul vostru a fost sau nu "cel mai complet", nu eram acolo, dar nu cred ca este atat de important al cui proiect a fost mai bun. credeam ca suntem acolo sa invatam, nu sa fim in competitie sau sa ne certam.
Doamna profesoara are multe probleme legate de predat, dar stim foarte bine ca nu este singura. Cred ca si noi gresim cand acceptam prea multe si in loc sa fim mai vehementi...ne gandim ca trece repede un semestru si avem si noi nevoie de nota, daca e mare, e si mai bine.
A, Diana, motivul pentru care lumea te crede nesuferita este ca nu poti tu sa aduci o critica unui om fara ca acel om sa se simta jignit. nu ma refer aici la mine, eu sunt mai toleranta si nu ma supar prea repede.
ps: imi cer scuze pentru eventualele greseli si pentru ca sunt sigura ca nu am pus toate virgulele cum trebuie, si nu, nu lucrez la OTV!

Dyna spunea...

Carmen, Mihai se refera la faptul ca ţi-ai argumentat fiecare punct de vedere şi ţi-ai apărat părerea, nu avea legătura cu altceva. Apoi, nu era vorba de competiţie, doar că noi nu am dormit trei nopţi ca să facem proiectul ăla.
Şi nu, articolul nu era despre profă, ci despre ce se întâmplă, ÎN GENERAL, în facultate. Profa era doar un exemplu.

Îmi place sa fiu afurisită :), aşa că nu văd udne e problema.

Cât despre OTV, nu avea legătura cu "servici", stai calmă. Nu e vorba despre tine, e vorba despre faptul că tocmai cei care ar trebui să ne înveţe ne incoluează idei tâmpite şi aberante.

Anonim spunea...

Carmen,

Chiar am zis ca stii sa asculti. Imi pare rau ca s-a inteles ca ai fi dat replica la critica Dianei. Ma refeream ca ai avut prezenta de spirit (ca de obicei) si ai raspuns celorlalte intrebari (nu critici) ale colegilor si profei.

Eu m-am certat, ca si Dyna, cu profa, nu cu tine. :) De-asta am venit la tine dupa ora, sperand ca n-ai inteles gresit nu te-ai suparat pe mine. :)

Iar post-ul asta e exclusiv despre profa. :D

Cosmin spunea...

Acesta este un comentariu pe care eu il atasez articolului numit "Dar tptusi merg la servici". Mentionez ca acest comentariu este la oferta. Cum ar spune o tiganca: "3 la leu, 3 la leeeeu" =))))