vineri, 13 februarie 2009

Cam atât din Cluj, vom reveni!

După o sesiune mai mult decât lejeră, m-am ţinut de cuvânt şi am ajuns şi în Cluj. M-am revăzut cu persoane la care ţin mult, foşti colegi de clasă sau vechi cunoştinţe. Bucureşti este un oraş cu care cochetezi, apoi vrei să îl părăseşti. În schimb, Cluj este, cu siguranţă, un oraş de care te îndrăgosteşti: curat, fără cerşetori sau câini vagabonzi şi foarte ieftin.

Mi-am schimbat părerea despre ardeleni, care nu îmi erau foarte dragi. Am comandat un taxi, voiam să ajung în Observator, în complexul de cămine. Şoferul m-a întrebat pe ce stradă să mergem. Cred că opţiunile erau Turzii şi Republicii. I-am spus că e alegerea lui, sunt pentru prima oară în Cluj. Ardealeanul , foarte amabil, mi-a arătat Casa de Cultură şi o biserică, mi-a povestit câte ceva despre oraş, iar eu i-am împărtăşit impresii despre Capitală. „Apăi dacă eşti prima oara în Cluj, cursa e din partea mea”, mi-a spus zâmbind, după ce am ajuns la destinaţie. Dacă eram în Bucureşti, m-ar fi plimbat prin cinci sectoare, până aparatul de taxat ar fi indicat banii mei de cheltuială pentru o săptămână întreagă.

Or fi ardelenii calmi, dar au simţ practic. Şi umor morbid. „Sistemul sanitar românesc te omoară”, şi-a spus patronul unei firme de pompe funebre, al cărui sediu era vizavi de spital. Şi se mai numea, sugestiv, „Carpe diem”. Tot patronul unei firme de pompe funebre s-a gândit că să îşi extindă afacerea şi să deschidă, lângă sicrie şi lumânări, un restaurant. Mă întreb ce conţine meniul...


Şi dacă veni vorba de hrană, clujenii sunt inventivi şi când vine vorba de mâncare. Am fost la „Casa vikingilor”, unde băieţii au mâncat mici la metru. Terifenul şi bicarbonatul erau din partea casei, asta în cazul unor eventuale dureri de stomac. Eu am mâncat pireu de castane, un adevărat răsfăţ pentru papilele mele gustative. I-am bătut la cap pe băieţi că vreau să mănânc ceva tradiţional, aşa că în ziua următoare EL m-a dus la „Casa Ardeleană”. „Mai tradiţional de atât nici nu se putea”, mi-am zis, când am văzut cât de rustic este amenajat restaurantul. Până şi ospatarii erau îmbrăcaţi în porturi populare şi te serveau cu o ţuică din partea casei. Doamne, cât de bun a fost pireul de castane!


Clădirile sunt superbe, de la biserici până la universităţi. Îmi pare însă foarte rău că nu am reuşit să urc la Cetaţuie, să admir, panoptic, tot oraşul. Eh, data viitoare. Şi va fi o data viitoare, mai ales că mai am în geantă un bilet necompostat (da, am circulat mereu cu bilet). Şi trebuie să respect nişte promisiuni. Şi să mănânc pireu de castane.



Aveam nevoie de puţin timp pentru mine. M-am simţit extraordinar datorită unor oameni extraordinari. Cu siguranţă, voi reveni în Cluj. Şi apropo de oameni extraordinari, un copil alintat tare tare drag mie îşi serbează astăzi ziua de naştere. La mulţi ani, kido! Să mănânci un pireu de castane şi pentru mine! Szeretleck!

Later edit:

Astăzi a nins în Cluj. Iată ce fac studenţii când au zăpadă:

14 comentarii:

Anonim spunea...

Ce tare e faza cu taximetristul. Totusi, sa nu generalizam: eu am intalnit soferi foarte de treaba si in Bucuresti.

"Carpe diem" :))) Ca niciodata nu stii cand mori... Cat despre restaurant, ti-ai comandat coliva la desert? :P

Deci ai mancat piure de castane la vikingi, dupa care ai fost la Casa Ardeleneasca, unde totul era frumos in afara de... mancare probabil? Daca ai ramas cu gandul tot la piure :))

Referitor la piureul de castane pe care mi-l propui: :-& :)) Scuze, nu m-am putut abtine.

Ma bucur ca te-ai simtit bine, sper sa ajung si eu intr-o zi in Cluj (poate chiar cand mai mergi tu :D). Trebuie sa ajungi neaparat si la Sibiu si Timisoara :-)

Anonim spunea...

No`, ca un bun ardelean ce sunt, trebuie să îţi urez bun venit în zonă:D Mă bucur că ţi-a plăcut Clujul, iniţial a fost prima mea opţiune pentru facultate. Ultima oară când am fost (în vară), preţurile nu erau tocmai ieftine, nu ştiu câte s-au schimbat de atunci. Şi dacă spui că ai fost la casa vikingilor, sunt curios dacă ai reuşit să termini porţia de mâncare primită:))

Dyna spunea...

Mihai, ai încredere în mine. Ţi-am propus eu vreodată ceva şi nu ţi-a plăcut? :)) ( inside joke, nu vă băgaţi).
Eu nu am întâlnit şoferi de treabă, am plătit 80 lei până în Berceni...
Of, ce mă fac eu cu tine? Am înţeles aluzia, vii cu mine, evident!

Niken ( de pe forum, nu?). Mă bucur că îmi citeşti blogul. AI grijă însă, preţurile pot fi mici, nu ieftine. Eu mi-am comandat salată la "Casa Vikingilor". Băieţii au mâncat mici la metru, cică s-au săturat, dar ar mai fi intrat ceva... :))

Anonim spunea...

Superb articolul. Foarte bine realizat. Discret, dar foarte direct.

Felicitari!

P.S: mie PERSONAL mi se pare cea mai reusita "scriere" a ta. Dar adevarul e ca a avut si cine sa te inspire.

La cat mai multe vizite in Ardeal! :D

Anonim spunea...

@dyna - da, am acelaşi nick pe forum. Greşeala mea cu preţurile, deprinderi vechi.

În general îmi place atitudinea ta critică, atât pe blog, cât şi pe forum. La cât mai multe articole reuşite!;)

Anonim spunea...

Am regăsit printre rândurile scrise de tine oraşul de care m-am îndrăgostit şi în care am trăi trei ani. La ,,Casa Ardeleană" sunt uneori şi lăutari, e o atmosferă rustică mereu. Eu tot timpul am găsit Clujul ca fiind un oraş occidental, poate şi datorită poziţionării geografice (influenţa vestică). Îţi mulţumesc că mi-ai stârnit cele mai frumoase amintiri din existenţa mea. Bravo!


No, ai ratat Jazz-ul, discoteca studenţilor! Next time!:)

Anonim spunea...

mă simt oarecum frustrată că n-am fost niciodată-n Cluj:(...dar mi-aţi stârnit enteresu' aşa că la vară «toate drumurile duc la Cluj»:P

Anonim spunea...

veniti toti cu mic (sau mici), cu mare, catei, purcelusi (la gratar) si stati la mine :D

Dyna spunea...

Duminică, în Adevărul de Seară, scria, pe prima pagină :" Tinerii părăsesc Capitala pentru oraşele din Ardeal". Motivul este uşor de înţeles...

@misha: mă bucur că găsesc pe aici mulţi dintre candidaţii de pe forum. Mă gândeam să fac o secţiune despre cursurile de la FJSC, ca să stiţi ce vă aşteaptă. Aştept totuşi păreri pro sau contra.

@Dragoş (aka mămicu`): M-ai suportat greu doar pe mine, gândeşte-te cum ar fi cu cel puţin doi "streşi" ca mine.

Anonim spunea...

interesant. am in plan sa ajung p-acolo, undeva in viitorul apropiat. :)

Cosmin spunea...

Adevarat, frumos oras.
parerea despre ardeleni ti-ai schimbat-o datorita mie, nu taximestristului, dar n-ai recunoaste asta... :))

Anonim spunea...

cluj. 12 martie :X can't wait :)

Anonim spunea...

Eu vreau, eu vreau!!!Eu vreau să scrii despre cursurile facultăţii, profi, atmosferă, chestii de genu':D:D:D asta dacă ai timp şi chef, desigur:)

Anonim spunea...

In cateva zile Dragos va afla cum e sa suporte pentru cateva zile "clubul exclusivist". Speram sa-i placa si lui la fel de mult cum speram sa ne placa si noua. :)