luni, 6 iulie 2009

Joaca de-a bacul

Peste 200.000 de elevi au aflat ieri rezultatele examenului de bacalaureat. La fel ca în ultimii ani, cea mai mare rată de promovabilitate s-a înregistrat în judeţul Suceava. Dintre cei cinci elevi din judeţ care au absolvit examenul cu notă maximă, patru provin de la acelaşi colegiu sucevean. Nu ştiu cum s-a desfăşurat examinarea la liceul „Petru Rareş”, însă eu nu pot pricepe cum un elev poate excela în toate domeniile.

Nu pun la îndoială faptul că nota celui de-al cincilea fericit, absolvent al colegiului „Dragoş-Vodă”, este consecinţa unui studiu intens. Totuşi, îmi aduc aminte cum decurge examenul de maturitate în prestigiosul colegiul. Mai întâi, profesorii cer elevilor sume enorme şi nejustificate pentru protocol. An de an, dascălii colegiului bombardează elevii cu aceleaşi false avertismente: „anul acesta, examenul va fi mult mai rigid”, „nu se va copia deloc” etc. Acum doi ani, circulau mituri amuzante despre şefi de comisie încălţaţi, neconvenţional, în tenişi. Se presupunea că nu se auzeau zgomotele de paşi pe coridoare şi, astfel, cei care copiau erau luaţi prin surprindere şi daţi afară din examen. Soluţia se pare că nu a funcţionat, întrucât toţi elevii colegiului promovează bacalaureatul de câtiva ani încoace.

În ultimele săptămâni de şcoală, profesorii generoşi le împărtăşesc învăţăceilor secretele unui bac promovat. Copiii din fiecare sală trebuie să desemneze un lider, un „elev mai tupeist”, recomandă magiştrii. Acesta trebuie să fie înarmat cu două plicuri şi un ziar. Acum doi ani, şpaga a fost de 30 de lei de căciulă la fiecare probă scrisă. Practica a rămas aceeaşi, probabil s-a modificat suma. Odată adunaţi, banii sunt împărţiţi în mod egal în cele două plicuri, care sunt ascunse în paginile ziarului. Cotidianul este plasat, deloc subtil, pe catedră şi astfel se cumpără indulgenţa profesorilor supraveghetori.

Îmi amintesc că, la proba de informatică, circulau prin sală rezolvările subiectelor. Un elev mai puţin dotat intelectual nu s-a mulţumit să arunce o privire peste foi. Mânat de lăcomie, nu s-a oprit din scris până nu a copiat tot. Ghinionul a fost că el dădea examen din Pascal, iar răspunsurile erau pentru C++. Cu toate acestea, a promovat.

“Dragoş-Vodkă”, cum ne plăcea nouă să-l numim, îşi păstrează reputaţia, cea mai mică notă la bacaulaureatul de anul acesta a fost 8.11. E destul de bine, dacă ţinem seama de faptul că majoritatea abolvenţilor urmează facultăţi particulare ori este adeptă (majoritatea…este, să fie clar) a lozincii “primii cinci ani sunt mai grei, până ajung în anul trei”.

Pentru a nu da naştere unor polemici: în “Dragoş-Vodă”, există profesori extraordinari (din fericire, unul din cei trei s-a mutat în Bucureşti) şi elevi cu rezultate remarcabile. Dar nu toţi, aşa cum reiese din rezultatele examenului de bacalaureat.

5 comentarii:

Anca Vamanu spunea...

Aşa e peste tot. La noi în clase dădea fiecare câţi bani avea la el. Şi nu era garantat că supraveghetorii îţi permiteau să stai cu răspunsurile pe bancă, eventual doar să poţi vorbi cu elevul din faţa ta. Iar cei care n-au dat bani au luat, oricum, note mai mari decât ceilalţi.

Anonim spunea...

ce frumos :)

la mine, în breaza (2007), nu s-a copiat decât cu căşti în urechi (cazuri izolate), pe pile (progeniturile directorilor, profilor) sau pur şi simplu pentru că supraveghetorii erau foarte indulgenţi.

n-am auzit nimic de bani daţi profilor. doar un singur zvon: pentru că picase la română tradiţionalismul şi s-au luat multe note de 5, cică profii ar fi cerut şpagă 50 ron/căciulă, dar asta după ce au pus de la ei 50 de sutimi-un punct :).

eu sunt cu conştiinţa împăcată. n-am avut nevoie să copiez.

Anonim spunea...

Nouă nu ni s-a permis aşa ceva, iar profesorii supraveghetori chiar erau incoruptibili. Ştiu că au fost intenţii clare de mită, iar dascălii au refuzat politicos şi au atenţionat elevii să "şadă frumos şi cuminte în bănci şi să scrie atît cît ştiu".

Anda spunea...

Scumpa domnisoara, si tu tot asa ti-ai luat nota la BAC. Nu ai inventat tu apa calda, nu ne spui nimic nou, nu se va schimba nimic, pentru ca tu ai facut la fel. Tu si prietenii tai. Poate iti pare rau ca nu ai luat 10. Hai sa asteptam sa dam drumul la aciditate cand ne-om face si noi mari in presa. Atunci o sa inteleg ca vrei si tu un bonus, sau un "bravo" de la sef. Pana atunci, doar frustrari, fetito.

Anonim spunea...

Anda, să nu generalizăm. Din ce ai scris tu reiese faptul că toată lumea copiază. În cazul în care eşti convinsă de lucrul ăsta...well, informează-te mai bine! Sunt unele licee şi unii profesori care permit copiatul, dar sunt şi alţii, în şcolile bune, pe care vreau să cred că mulţi le urmăm, care nu-ţi dau voie nici să sufli.