joi, 30 iulie 2009

Forumul FJSC - un ajutor real doar pentru unii candidaţi

Membrii de pe etajul6 care nu au obţinut rezultatele dorite la admitere îşi exprimă frustrările pe blogurile personale. E normal, am trecut şi eu prin asta. Unii au muncit mult, iar FJSC a fost singura facultate pentru care au optat. Dar mi se pare aberant faptul că unii dau vina pe forum pentru eşecul lor. Cum spunea şi Mihai, etajul6 nu garantează nimănui succesul.

Fara forum, probabil ca ati fi fost foarte fericiti dupa admitere, mandrindu-va cu textele jurnalistice sau stiintifico-fantastice pe care le-ati fi scris .

Totuşi, este păcat că unii sunt convinşi că reţeta succesului constă în inspiraţia de moment. Degeaba ai o idee fabuloasă, dacă nu ştii să o valorifici. Majoritatea sfaturilor de pe etajul6 îi ajută pe candidaţi să redacteze un text curat, care să respecte cerinţa şi itemii din baremul de corectare. Astfel, aproape jumătate din cei mai activi membri ai etajului6 a obţinut un loc la buget, conform unor statistici publicate de domnul profesor George Hari Popescu pe blogul personal. Deci afirmaţia făcută de colegul meu mai mic, Bogdan, este total nejustificată.
Iar cei care fac de un an (sau mai mult) meditatii pe forum se multumesc cel mult cu un loc la taxa
Pe de altă parte, nimeni nu a promis niciodată că un cont pe etajul6 te va clasa automat pe unul din locurile bugetare. În urmă cu doi ani, un elev de clasa a XI-a s-a înscris pe forum. A publicat nenumărate poveşti puerile, a plagiat, a criticat ceilalţi candidaţi, a tratat cu superficialitate toate sfaturile şi observaţiile noastre şi, astfel, nu a făcut deloc progrese. Rezultatul? Nu a obţinut notă de trecere la examenul de admitere.

Forumul FJSC este de folos candidaţilor? DA, este un real ajutor pentru cei care muncesc, ţin cont de sfaturi şi de observaţii şi nu blamează atitudinea (uneori poate prea rigidă) moderatorilor ori pe cea a profesorilor.

La începutul acestui an, scriam, într-un post:
Însă, dacă la sfârşit, din 50 de oameni ne urăsc 49, dar un individ a făcut progrese datorită sfaturilor noastre, atunci a meritat efortul.

Aceeaşi părere o are şi domnul profesor George Hari Popescu, care scrie, într-un articol recent:
Mie mi se pare că dacă secţiunea de meditaţii gratuite a ajutat un singur om să-şi vadă împlinit un mic vis atunci merită efortul.

În concluzie, etajul6 şi secţiunea de meditaţii gratuite reprezintă un sprijin important pentru candidaţi. Iar rezultatele obţinute de cei 22 boboci sunt suficiente pentru a răsplăti munca depusă de noi, moderatorii, şi de profesori. Iar ceilalţi ar trebui să se pună la punct cu gramatica înainte de a învinovăţi forumul pentru insuccesul de la admitere!

14 comentarii:

Inanna spunea...

Pe mine m-a ajutat forumul.

Chiar daca am trait o sumedenie de frustrari la inceput, pentru ca nu puteam sa pricep care era "reteta" pentru un text bun... pentru ca TREBUIA sa fie o reteta. Am aflat-o, pana la urma. Si asta, dupa un text scris de Aura (a intrat si ea, si ma bucur mult!), careia i s-a spus ca a scris bine.

Daca nu era forumul, nu as fi avut unde gasi MODELUL din care sa extrag un tipar pe care sa-l pot apoi folosi in toate textele scrise ca exercitiu pentru admitere.

Daca nu ma enervau cativa dintre voi la culme, poate nu m-as fi straduit atat de mult sa aflu ce naiba trebuie sa fac in asa fel incat sa imi iasa textele asa cum trebuie.

Daca nu vedeam cat de bine scriu si altii, poate nu m-as fi gandit serios ca exista concurenta reala.

Daca nu era forumul, poate ratam si anul asta admiterea, ca imi apareau alte chestii de facut, mereu si mereu, si probabil nu as fi urcat pe picioarele reale la etajul sase... asa, drumurile virtuale au fost tare usor de facut!

Prin urmare, pe mine forumul m-a ajutat.

Anonim spunea...

Întotdeauna vor exista oameni care vor da vina pe alții pentru eșecurile lor. Bogdan e doar unul dintre ei. Îl cunoaștem de pe forum. Cred că îți amintești și tu ce greșeli făcea. Unele dintre ele încă se mai regăsesc în textele publicate pe blogul lui. Nu vreau să perceapă acest comentariu ca pe un afront personal, însă ar trebui să deschidă ochii și să vadă că nu e atât de bun precum crede. Mai mult, ar trebui să fie recunoscător că a reușit să intre la FJSC. Poate că și ID-ul e prea mult, ținând cont de greșelile de ortografie/exprimare pe care le face.

Bun articol! Mă bucur să văd că nu mai ești împotriva secțiunii de mediații. „Dură”, „scorpie”, „incisivă” și „a dracu'”, îi ești de mare folos forumului.

MIHAI_ spunea...

Imi aduc aminte de ce spunea Admin chiar inainte sa dau eu admiterea: poti sa scrii un text banal, atat timp cat e curat, fara mari greseli gramaticale si fara clisee suparatoare. M-a cam enervat lucrul asta, fiindca eu puneam mare accent pe actiune, pe o idee buna. Dar iata-ma la examen, fara pic de idei. Cred ca in situatia asta s-au regasit multi din colegii mei, precum si candidati din generatiile mai tinere. Important e sa nu te pierzi cu firea, sa-ti amintesti toate lucrurile care s-au spus pe forum (sa stii mai ales ce sa NU faci, fiindca sunt mult mai putine lucruri decat cele permise) si, in general, sa eviti formularile dubioase sau arhi-uzitate.

Va inteleg perfect frustrarile, dar cred ca ar trebui sa fiti enervati pe voi in primul rand. Sunt convins ca multi dintre voi ati scris texte mult mai slabe decat pe forum. Dar, de asemenea, cred ca unii din voi nu au respectat sfaturile noastre (le-au tratat zeflemitor pe forum).

Singurul lucru pentru care ne puteti "mustra" (si ma mir ca nimeni n-a sesizat asta pana acum!) este ca nu v-am indrumat spre cerinte care tratau teme sociale precum comunismul si schimbarile post-decembriste, patriotismul sau caracterul defetist al poporului roman. Aceste tipuri de subiecte erau propuse anii trecuti, insa nu prea erau recomandate si nici n-au picat la admitere. Sincer, mi s-a parut putin ciudat ce v-a picat la argumentare (multi din voi nu erati nascuti in '89), drept dovada cele mai multe perle si clisee au aparut la acest subiect.

Nu sunt de acord cu Dyna si Admin, care sustin ca e util forumul si daca a ajutat un singur candidat. Noi am incercat sa nu va tratam preferential, chiar daca avem unele cunostinte mai apropiate printre membrii forumului. Si oricum, sfaturile nu trebuie sa va fie adresate personal ca sa tineti cont de ele.

De gramatica s-a tot vorbit... cred ca mai mult s-au complicat lucrurile cu grila de la subiectul 1. Pana la urma, nu s-au testat cunostintele candidatilor in materie de lexic, ortografie etc, fiindca puteai intra bine mersi la buget si cu doar 3-4 grile rezolvate. O proba eliminatorie de gramatica ar fi fost cu totul altceva.

Oricum, pana pa 1 octombrie, Dyna, Admin, eu si ceilalti membri importanti de pe etajul6.ro (printre care sper sa se numere si cativa proaspeti studenti) vom lua o decizie in legatura cu viitorul forumului. Cam apar nemultumirile... oare n-ar trebui sa fim si noi putin nemultumiti?

Miron spunea...

Pe langa toate acestea, degeaba un candidat respecta cerinta, daca profesorul corector nu. Cel mai mare exemplu este admiterea. Domnii nu prea inteleg ce e aia CROAZIERA.

Anca Vamanu spunea...

Şi pe mine m-a ajutat mult forumul. Chiar dacă nu am postat niciun text, am învăţat din greşelile celorlalţi candidaţi.

Păcat că sunt foarte puţini cei care ştiu să-şi recunoască vina, iar restul îi acuză pe cei de pe forum care ne-au ajutat dezinteresat.

Cati spunea...

După 228 de zile visul meu s-a împlinit. Sunt studentă la FJSC. Acest vis nu ar fi fost posibil de împlinit dacă nu aş fi muncit şi dacă nu aş fi învăţat din sfaturile studenţilor.

Aveam un singur gând: să intru aici. Am început prin a mă interesa de facultate, apoi am aflat singură de forum. Mi-am făcut cont, după care am început să răsfoiesc forumul. Am citit regulile, am citit textele publicate în anii trecuti, recunosc, vreo două, apoi am postat un text. Stiu ca primul meu text a fost scris din dorinta de a afla ce se cere exact la aceasta facultate. A fost un text stiintifico- fantastic, plin de floricele lingvistice, concordanta timpului o făcusem varză.Cu această ocazie îi mulţumesc Alexandrei, moderatoarea, care m-a îndemnat să citesc mai multe texte din anii trecuti cât si sfaturile studentilor.

Am ascultat sfaturile ei, am citit foarte multe texte, unele idei îmi veneau instantaneu în minte cand faceam si eu un text cu aceeasi cerinta, astfel ca incercam sa găsesc idei noi.Voiam sa nu îi plagiez pe altii.

De la Dyna am aflat cum se introduce descrierea unui personaj în naratiune, de la Mihai am învăţat că textul trebuie să curgă, să am un fir epic bine conturat, de la doamna Moraru Mădălina am învătat că naratiunea presupune mai multe secvente narative si un conflict care trebuie rezolvat.

Încetul cu încetul am învăţat tot ce se poate învăţa şi la un moment dat am ajuns candidată premium.
Am fost foarte fericită. Mi-a părut bine că pot ajuta candidatii, deoarece şi ei aveau acelasi vis ca si al meu. Ştiam, totusi, că a fi candidat premium înseamnă responsabilitate, o mai bună informare, încercarea de a nu induce candidaţii în eroare.

Am avut câteva conflicte pe forum. Au fost unii care au crezut că sunt împotriva lor, luau totul personal şi mă considerau arogantă, pentru că aveam această functie.

Am încercat întotdeauna să aplanez conflictele care se iscau. Sunt de acord cu dyna. Generatia 2009 este o generatie "deosebită". Dar ştiu că mai există excepţii.
Pentru acele exceptii dyna şi ceilalti studenti au încercat să facă ceva.

Vreau să mai spun că în timp ce făceam variante pentru Bac la marketing, corectam si texte de-ale candidatilor. Nu a fost uşor să acord aceeasi atentie si studiului pentru Bac si celui pentru facultate, dar acum sunt fericită că am ajutat câţiva colegi să îşi vadă visul cu ochii, aşa cum l-am văzut şi eu.

Îmi pare bine, Dyna, că ai scris despre această problemă. Sper să îndrumi în continuare candidaţii.
Pe mine m-ai ajutat foarte mult şi asta s-a văzut.
Le mulţumesc pe această cale tuturor celor care m-au ajutat: Dyna, Mihai, Tralala, Alexxandra,Vreauacadeleroz.
Le mulţumesc celor care m-au încurajat înainte de admiterea la facultate: Mihai, Dyna,Mya, Missbrightside,Oana,Miry, Bogdan, Callypso, Ionutz.

Închei prin a ura vacanţă plăcută tuturor.

Dyna spunea...

Innanna: tu ai fost candidata care a făcut cele mai multe progrese în cel mai scurt timp. Despre asta voi vorbi într-un articol viitor.

Boyoutofhell: ai uitat de "moldoveancă afurisită" :)

Mihai: da, am încercat să îi ajutăm pe toţi. Însă doar unii au ţinut cont de sfaturile noastre în timp ce alţii au deschis subiecte noi doar pentru a ne blama. Mai ales pe mine :))

Miron: Dacă nu e forumul de vină, sunt profesorii corectori vinovaţi pentru rezultatul tău slab. Tu ai fi meritat 10, nu-i aşa?

Anca: asta e secretul. Jurnalismul e o meserie care "se fură". E suficient să ciţeşti toate sfaturile de pe forum pentru a-ţi forma o idee despre ce ar trebui să scrii la admitere. Şi să te clasezi pe lista de admişi.

Cati: mie generaţia asta nu mi-a fost la fel de dragă ca celelalte. Însă şi printre voi s-au remarcat copiii talentaţi, muncitori, care au fost răsplătiţi pe măsură: au intrat la FJSC.

Elena_ spunea...

Intr-adevar, forumul a fost(este) de un real ajutor celor care au tinut cont de sfaturile studentilor.

La mine, diferenta se poate vedea intre primul text postat pe forum(plin de floricele si sclipici, "beletristica de mana a doua" :))si cel de la admitere(care nu a fost exceptional, ba chiar continui sa cred ca a fost banal, dar scris corect din punct de vedere gramatical, respecta concordanta verbelor, proprietatea termenilor, dinamism, personaje bine conturate, obiectivitate, fara gerunzii...). Bineinteles ca si textul argumentativ, la care cred ca am avut argumente bune, dar si mult-comentatul contraargument, impreuna cu majoritatea grilelor corect rezolvate au contribuit la o nota mai mare.

Nu o sa ma credeti, dar aveam momente in care imi venea sa plang atunci cand citeam criticile aduse vreunui text de-ale mele de pe forum. Acum imi dau seama ca a meritat.

Am intrat printre primii la buget(nici nu speram), dar trebuie sa spun ca nu este numai meritul meu, ci si al atator studenti de pe forum, care m-au ajutat neconditionat, iar fara sfaturile acestora nu as fi avut nicio sansa. De aceea, vreau sa va multumesc.


P.S.: Imi pare rau pentru unii candidati foarte buni de pe forum care, din pacate, nu au obtinut un loc la buget. Conteaza, intr-adevar, inspiratia din momentul examenului, dar mai mult felul fiecarui corector de a aprecia un text.

Cati Griober spunea...

Le multumesc tutoror celor care mi-au criticat putinele texte publicate, dar le multumesc si celor din greselile carora am invatat. Concurenta a fost neasteptata, iar satisfactia finala a fost cu mult mai mare. Forumul chiar "face minuni" asa cum am mai spus. Daca nu ar fi fost forumul si criticile primite (dar si laudele, putine care mi-au intarit dorinta de a fi studenta la FJSC) nu as fi fost capabila sa fac o lucrare bunicica si sa reusesc sa obtin un loc bugetat.
Multumesc Dyna pentru "prima palma" - critica primului text. Ai reusit sa ma determini sa incerc sa scriu cat mai curat, corect si creativ.

Tatal meu mi-a fost alaturi la examen si mi-a spus cand am iesit ca o sa intru cu siguranta...de ce? Pentru ca multi din cei care au iesit de la examen inaintea mea nu stiau ce inseamna croaziera. Poate ca de aici si faptul ca domnii profesori au corectat textul dupa corectitudinea lui, si nu neaparat dupa ideea care parea principala. De fapt croaziera trebuia sa fie povestea vietii tale... de aici se poate scrie aproape orice!

Multumesc Cati si Florin, m-ati ajutat mult si uite ca facand pasi mici am reusit sa imi vad visul cu ochii.

Sper Dyna ca la un moment dat sa iti devenim dragi, asa cum am fost noi la inceput: distanti, distrati, cautand sa ii criticam pe altii ca sa ne simtim noi mai bine, dar am trecut si peste astea.

Abea astept sa imi cunosc noii colegi...si apropo....Vacanta placuta!!!

Va pupa Katy

oana spunea...

Nu am mai fost activa la corectatul textelor de anul acesta, dar asta nu inseamna ca nu m-a interesat admiterea si tot ce presupunea ea.
Forumul a fost un instrument util atat pentru generatia mea, cat si pentru generatiile care au urmat. O nota buna la examen se poate lua daca stii ce NU trebuie sa faci intr-un text (Cum a zis si Mihai), daca stii limba romana si daca ai inspiratie la examen. Primele doua lucruri le poti invata de pe forum, ultimul tine de tine.
Oricum, forumul cu de-a sila nu se poate. Se prea poate ca multi cei care au primit critici sa nu fi invatat nimic din ele, deci prezenta lor pe forum a fost egala cu zero.
Urez "bun venit" celor din noua generatie si sper sa le placa eticheta de FJSCisti. ;)

Anda spunea...

Şi eu mulţumesc, dar nu stau să înşir lume ca să nu omit pe cineva şi să nu se supere.

Fac o excepţie: Dyna, sărm'na! :D

Urzica spunea...

Si eu vreau sa multumesc tuturor. Chiar daca probabil am dezamagit. Am invatat sa imi accept infrangerea, sa-i felicit pe cei care au intrat, sa ma bucur pentru ei [mai ales pentru cei cu care m-am imprietenit]. Ma gandesc serios sa dau anul viitor, dar probabil ca dezamagirea de anul acesta o sa ma sperie. Oricum, meditatiile gratuite chiar ajuta!
Bafta bobocilor!

DorinAlexandru spunea...

Mi se pare un mare avantaj pentru viitorii candidați la FJSC existența forumului și mai ales a secțiunii de meditații gratuite. Consider forumul ca fiind util, pentru că doar printr-o strânsă legătură între studenții devotați și candidații serioși poate exista performanță. Pe de altă parte, forumul ar trebui să fie o rampă de lansare sigură, în condițiile în care bobocii știu să valorifice sugestiile oferite de moderatori, fapt deloc neglijabil deoarece, prin comparație cu alte facultăți, la FJSC se poate exersa gratis, creându-se astfel o rețetă a succesului. Iar gestul vostru de a-i ajuta pe mai micii voștri colegi mi se pare deosebit de constructiv și de nobil, indiferent de modul cum le atrageți atenția asupra ce trebuie să se concentreze.
Un aspect trist este acela că puțini conștientizează efortul / munca depus(ă), și mai puțini știu să îl / o pună în practică; dar cum ai spus și tu, atât timp cât efortul se dovedește a fi de folos pentru cel puțin un candidat, acesta merită fără îndoială depus.

O sugestie ar fi, poate, aceea de a alege dintre boboci pe aceia care sunt cu adevărat interesați, dornici să progreseze și ca urmare să-i tratați separat pe un grup, pentru că în fond sunteți voluntari și nu bătaia de joc a unora.

Dacă doriți cu adevărat performanță ar fi necesară o supraveghere mai atentă a bobocilor care au dorința de a se afirma.

Aura spunea...

Multumiri tardive, dar sincere.
Pe mine m-ati ajutat foarte mult, cu toate ca in ultimele doua luni nu am mai scris nimic din cauza unor motive obiective.

Sper sa ne vedem pe 1 octombrie.