sâmbătă, 1 august 2009

Admiterea FJSC 2009 - Nemulţumirile de după

E drept, şi pe mine m-au surprins puţin rezultatele de la admiterea din acest an (şi nu numai). Probabil eu am cele mai mari frustrări legate de FJSC (mai ales astăzi, colegii ştiu de ce), însă nu mă pot abţine să nu îmi apar facultatea. Uite că există şi studenţi care laudă acestă instituţie, contrat unor comentarii caustice de pe blogul lui Brăduţ Ulmanu.

Am lămurit faptul că secţiunea de meditaţii gratuite reprezintă un sprijin avizat, pertinent şi important pentru candidaţii cu adevărat interesaţi. Forumul nu are nicio legătura cu insuccesul unor candidaţi, iar comentariile de la articolul precedent vin să întărească această afirmaţie. Totuşi, “ghemurile de puf” nu pot accepta faptul că au fost cel puţin 120 de candidaţi mai buni, aşa că blamează sistemul de admitere.

Proba de limba română

Sunt de acord, cele 18 grile, într-adevăr, nu testează cunoştinţele candidaţilor. Poate că ar fi fost util să se introducă mai multă gramatică în detrimentul exerciţiilor de lexicologie. Totuşi, să nu uităm că fiecare greşeală gramaticală este depunctată cu 0,5 puncte. Dacă aş fi profesor corector, aş pica orice elev care pune virgulă între subiect şi predicat. Spre fericirea candidaţilor, nu voi ajunge niciodată să le corectez, oficial, lucrările. Îmi ajung înjurăturile de pe forum.

Pe de altă parte, Mihai susţine că proba de limba română ar trebui să fie eliminatorie. Cred că ar fi o măsură prea drastică, dacă ţinem cont de perlele din fiecare an ori de mesajele aberante de pe (şi de la ) etajul6. Absolvenţii de liceu habar n-au să folosească corect “datorită” şi “din cauza”, utilizează neologisme fără a le cunoaşte sensul, iar limbajul de messenger este prezent în majoritatea textelor. Pe mine mă apucă durerea de cap atunci când văd cacofonii evitate prin virgulă sau virgulă între subiect şi predicat ori înainte de “etc.”. Să nu mai vorbim de laitmotivul “oricând poate să de-a o maşină peste tine”.

Oricât de blamată ar fi proba de limba română, aceasta a fost una obiectivă (fără discuţii aici) şi extrem de lejeră. Un elev mediu ar fi putut obţine, cu uşurinţă, peste 75% din punctaj. Chiar dacă a fost banal, examenul s-a pliat pe abilităţile generaţiei 2009, deci rezultatele sunt relevante. Eu încă regret că fac parte din una din cele două generaţii care nu au dat verificare la limba română.


Proba de creativitate şi expresivitate

Naraţiunea

Pe diferite bloguri, apar comentarii care dezaprobă acest tip de evaluare. Argumentul principal este acela că un jurnalist nu ar trebui să inventeze. Candidaţilor le este testată creativitatea doar parţial. Intriga se regăseşte în cerinţă, iar concurenţii trebuie să imagineze un posibil deznodământ. Se punctează capacitatea elevilor de a gândi o succesiune verosimilă de evenimente şi, normal, se va evidenţia abordarea cea mai originală. E un exerciţiu bun, care îi pregăteşte pe aspiranţii la o carieră în jurnalism pentru viitoarea meserie: dintre cinci articole care prezintă aceeaşi ştire, se va remarca acela cu unghiul de abordare cel mai original.

Candidaţii al căror talent principal nu este creativitatea au şanse la fel de mari să intre la FJSC. Tot ce trebuie să facă este să redacteze o povestire plauzibilă, cu un fir epic bine conturat, cu momente ale subiectului clar evidenţiate şi scriitura să fie în limba română. Pe viitor, se pot angaja la celelalte patru ziare care prezintă abordări mai puţin inedite (printre altele, eu am o mare problemă atunci când vine vorba de titrat un articol).

Nu sunt nici eu de acord cu soluţia de a pune candidaţii în situaţia de a redacta texte jurnalistice. Ei optează pentru FJSC tocmai pentru a învăţa cum să scrie un astfel de text. Dacă elevii de la profil uman fac diverse opţionale de jurnalism (iapa lui Ilie, adică nicio legătură cu jurnalismul), absolvenţii de profil real ar fi dezavanajaţi. Nu ştiu cum stau lucrurile când vine vorba de generaţiile mai tinere, însă colegii mei se împart în două categorii: absolvenţii de mate-info şi cei care au dorit să dea (sau au picat) admiterea la teatru.

Într-o mică măsură, notarea relatării ţine şi de subiectivitatea profesorului corector (veţi vedea şi la examene, dar asta e o frustrare personală). Cum spuneam şi pe forum: “profesorii ie şi iei oameni” şi fiecare are maniera proprie de a analiza o naraţiune. Propun (a zecea oară) un exerciţiu de imaginaţie: proful corectează o lucrare foarte foarte slabă. Următoarea, deşi medie, va primi, să spunem, 60-70 % din punctajul alocat acestui subiect ( destul de mult, dacă ţinem cont de faptul că anul acesta a fost o singură notă peste 8 ). Este valabil şi invers: un text mediu va fi notat drept prost, dacă înainte corectorul a avut de-a face cu o lucrare care respectă toate punctele din baremul de corectare. Deci, inevitabil, fiecare text va fi raportat la cele corectate anterior, de aici şi doza de subiectivitate.

Deşi e redundant, nimeni nu va pica un candidat care a redactat o scriitură expresivă şi în limba română. Mi se pare nedrept ca cei care nu au obţinut rezultatul dorit să dea vina pe subiectivitatea corectorilor, mai ales că cerinţa din acest an a fost foarte permisivă ( Te-ai întors dintr-o croazieră de lux. Povesteşte aventura vieţii tale). Eu consider că naraţiunea este cea mai pertinentă probă a admiterii. Învaţă viitorii studenţi să introducă elemente de portret şi de atmosferă, le testează capacitatea de a redacta texte verosimile şi verifică abilitatea de privi situaţia dintr-un unghi inedit.

Dacă toţi propun soluţii, vin şi eu cu una, deşi nu e cea mai fericită. Un barem mult mai rigid, care i-ar ajuta pe profesorii corectori să ajungă la o perspectivă comună ar reduce nemulţumirile legate de subiectivism.

Argumentarea

Aici e jale mare. Chiar dacă au promovat un examen de bacalaureat, mulţi nu ştiu care este structura unui text argumentativ. Cum am spus de atâtea ori, pe profi îi interesează dacă sunteţi capabili să vă argumentaţi pertinent şi matur o idee. Dacă în ceilalţi ani, concurenţii erau nevoiţi de a aducă argumente în favoarea sau contra unei afirmaţii din cerinţă, de această dată au avut posibilitatea să îşi aleagă singuri ideea. Un lucru foarte bun, după opinia mea. Competitorii au fost puşi astfel pentru prima oară în situaţia de a selecta şi ierarhiza informaţiile.

Aici nu vă prea puteţi plânge că aţi pierdut punctaj din cauza subiectivităţii profesorilor. A fost o probă de bun-simţ. Dacă aţi avut un bagaj minim de cunoştinţe, l-aţi valorificat. Dacă nu, aţi aberat, iar rezultatul a fost unul pe măsură.


Frustrările învinşilor se revarsă asupra celor mai buni

Domnul profesor GHP a publicat un articol despre Mihaela, cea care a obţinut cea mai mare notă la admiterea 2009. Imediat, au apărut şi comentariile maliţioase. Unii pur şi simplu nu ştiu să piardă.

Hopsieumicky îmi este dragă, a fost printre puţinii candidaţi de pe forum care “au sclipit” în acest an. Ea a povestit pentru FJSC News ideea principală din naraţiune. Întâmplător sau nu, este vorba despre aceeaşi idee din al doilea roman al lui Bridget Jones. Totuşi, e cale lungă de la “a te inspira” pâna la “a plagia”. Susţin, în continuare, că cel mai important e modul în care transpui, în scris, ideea. Inspiraţia de moment şi lipsa condeiului nu îţi oferă un loc în primii 120.

Argumentul meu suprem pentru a o susţine pe Mihaela, deşi părerea mea nu este avizată: se ştie că eu sunt cel mai înjurat, cel mai criticat, cel mai urât, cel mai afurisit membru de pe etajul6. Un coleg mai mic ne-ar trimite pe mine şi pe tralala, dacă ar avea ocazia, la închisoare. Au fost foarte rare momentele în care am lăudat un candidat, eu cred în critica constructivă. Totuşi, spicuiesc din ultimul meu mesaj din secţiunea de meditaţii gratuite:

“…acesta este cel mai bun text pe care l-am citit în ultima lună, în ultimul an. Şi, de ce nu, este unul din cele mai bune texte de pe forum.”

Şi da, comentariul era la unul dintre textile Mihaelei. Quod erat demonstrandum.


Notă personală: da, am intrat ultima la această facultate. Am avut şi eu frustrări legate de admiterea 2007. Astăzi, mai mult ca niciodată, îmi vine să înjur FJSC-ul şi anumiţi dascăli. Ooo, şi mai ales secretarele. Totuşi, dracul nu e atât de negru cum pare. Şi, cu toate lipsurile, FJSC e chiar o facultate faină!

9 comentarii:

andrutza spunea...

Am fost printre studentii care au supravegheat candidatii la admitere. M-am distrat de minune. Sa va povestesc ce probleme au avut stimabilii candidati:
1-"Naratiunea la ce timp trebuie facuta: trecut, prezent sau viitor?"/ Raspunsul comisiei: "Eee...doar nu-ti rezolvam noi lucrarea!!"-dna Lazar, zambind.
2-"O candidata indignata: "Nu stim ce inseamna postdecembrist?!!"/ Eu uimita:"Nu te supara, dar ce cauti aici?!" A salvat-o o studenta din anul 1 care s-a simtit datoare sa arate ca ea stie.

Inanna spunea...

De acord cu tot ce a spus Dyna aici.

Şi îmi vine să fiu şi eu "răutacioasă" şi să adaug că parcă începe să mă bucure că n-au fost admişi cei care nu ştiu să facă diferenţa între "plagiat" şi "inspiraţie", nu de alta, dar odată ajunşi jurnalişti, ăştia sunt cei care îngroaşă rândurile cancaniştilor şi mor copaci ca să se tipărească maculatură.

fbogdan1988 spunea...

"destul de mult, dacă ţinem cont de faptul că anul acesta a fost o singură notă peste 8"

De fapt au fost doua fete care au luat peste 8 la acest examen. Insa cea de-a doua (a avut 8.17) a ajuns la taxa. Probabil nu si-a adus diploma.

katie spunea...

Inanna&Dyna - Da, frustrarea e mare. Ma chinui de ani de zile sa intru la FJSC si, fir-ar a dracului de treaba, nu-mi iese.

Eu am terminat FJSC acum un an. Am intrat la buget si acum fac master tot aici, unde am intrat prima. Am pregatit si un copchil pt admitere, asa cum a facut si colegul Cristi, care se zburatacea ca mine pe blogul dlui Popescu, suparat de outcome-ul acestui examen. El a intrat chiar printre primii 10, la vremea lui. Am lucrat 2 ani in presa si alt an in online - am avut in total 4 job-uri, deci fazele cu frustrarile si problemele in "viitoarea profesie" ma fac doar sa rad. Poate la voi e o "viitoare profesie", eu am intrat de 3 ani in ea.

Am discutat cu multi colegi de-ai mei, absolventi FJSC, despre cazul asta: absolut toti au fost socati de faptul ca unora li se pare normal sa intri la FJSC cu o naratiune Bridget Jones. Mie nu mi-ar fi trecut niciodata prin cap sa copiez povestea unei carti pt admiterea FJSC - mi-ar fi fost frica ca voi fi depunctata si nu mi s-ar fi parut normal - e vorba totusi de creativitate si fairplay.

Inanna - nu stiu daca ai citit cartea/vazut filmul, dar povestea este absolut identica.

Si nu-mi spuneti mie ca vi s-ar fi parut normal ca un candidat sa povesteasca Titanicul la admitere si sa intre - si, tocmai, primul! O dam in stanga si in dreapta cu limba romana si exprimarea corecta, de parca doar asta ar conta! Daca doar asta cautam de la candidati, inseamna ca-s foarte slabi.

Imi pare rau ca tot continui discutia asta si chiar nu sunt genul de troll de internet care sa se certe prin bloguri si forumuri, dar mi se pare incredibil cum e tolerata o chestie de genul asta.

PS: Imaginati-va urmatorul titlu de ziar: "La facultatea de jurnalism intri cu bursa daca povestesti cartea Bridget Jones". :)

Anonim spunea...

Bogdan, nu asta era ideea. Dyna voia sa arate ca la admitere se iau note foarte mici. Dar e mai vizuala exprimarea "doar o nota peste 8" decat "note mici".

Dyna spunea...

Andrutza: unii dau admiterea la FJSC doar pentru că nu există bibliografie. Mare e grădina ta, Doamne!

Inanna: eu sunt extrem de fericită că nu a intrat ştim-noi-cine, care ne-a enervat, pe forum, timp de doi ani.

Bogdan: greşeala mea, au fost DOAR două note peste 8. Schimbă asta cu ceva raţionamentul meu?

Katie: ai terminat cu scandalul pe blogul domnului profesor şi ai început aici. Yeeey!
Felicitări pentru reuşitele de până acum, deşi pe mine nu interesează şi nu văd legătura. Poate totuşi că nu am dreptate, poţi să scrii şi în romgleză şi să intri la FJSC.
Cat despre faptul că "ai pregătit un copchil" pentru admitere: putea să economisească nişte bani şi să fie meditat GRATUIT pe etajul6, alegerea este a fiecăruia.
S-au format deja două tabere: susţinătorii Mihaelei şi invidioşii. Culmea, nimeni nu are nimic de câştigat din războiul ăsta.

Anonim: pentru unii, esenţa articolului este cu totul alta decât cea pe care am vrut eu să o transmit.

Anda spunea...

Sunt si eu absolventa FJSC si lucrez in presa (nu Cancan si alte nimicuri), ma simt indreptatita sa fiu revoltata ca un text inspirat in asemenea hal nu a fost depunctat. Da, stiu, a respectat baremul, dar in 2005, cand am dat eu admiterea, nimeni nu ar fi indraznit sa aiba parte de atata "inspiratie". Pur si simplu nu e normal. Daca ar mai fi Paxa in facultate poate, poate aflati si voi ce-i aia moralitate. Fata a avut tupeu (ca sa nu-i spun nesimtire) si wooow scriitura curata.

I-am citit blogul ca tot a fost laudat ca geme de originalitate. Dezamagitor as spune eu, mai ales ca fatuca e si studenta la litere... la ID.

Ca incheiere: nu ma mira ca profesorii au avut, la randul lor, curajul sa o puna pe dom'soara (si da, e intentionat) prima pe lista. Ma surprinde, insa, toleranta studentilor. Fatuca asta aroganta si tupeista va ajunge jurnalist de Click si Libertatea, nu cei cu 7 si ceva, 6 si ceva, care chiar au muncit. Rusine FJSC, rusine "premiantei" indraznete, rusine voua, care aparati nesimtirea stimabililor profi si a candidatei.

Cati Griober spunea...

Ce e cu atata tura-vura pentru un subiect care nu va avea niciodata un final? Nu am nicio problema cu nimeni, dar asa cum afirma si Dyna - nimeni nu va iesi cu nimic bun de pe urma subiectului asta. Cred ca ar trebui ca toata lumea sa se potoleasca, nu de alta dar "jocul" se va schimba dupa primele examene, si nu vad de ce nu ar fi adevarat lucrul asta. Cand spun asta ma gandesc la cei care au reusit intr-un an de studentie sa treaca de la taxa la buget, in defavoarea celor care au luat drumul pe directia opusa. Sunt sigura ca vor fi schimbari "de trupe" in scurt timp!

krossfire spunea...

Si ca de obicei a inceput batalia pe bloguri si in comentarii despre cine merita sa intre sau nu (am vazut deja doua posturi in alte parti). Putini au luat de bun sfatul ala cu : Asta nu-i singura facultate, gaseste un back-up sau salta-ti nivelul :)