vineri, 25 decembrie 2009

Crăciunul – strategie de marketing

Prima propoziţie ar fi trebuit să fie „iar nu am avut chef să scriu”. Pentru că aşa încep, o dată la câteva luni, articolele. Totuşi, păstrez tradiţia şi voi scrie şi în acest an cât de ridicolă mi se pare agitaţia dinainte de sărbători, despre cât de comercial şi lipsit de conţinut a devenit Crăciunul.

Vasilică cu noroc

În metrou, mai des ca „atenţie, se închid uşile” se aud poeziile lipsite de intonaţie ale cerşetorilor. „N-am mamă, n-am tată, am şapte fraţi, mama are cancer, locuim pe stradă” (da, ei chiar fac gafe de astea) e înlocuită, în această perioadă, cu urări de Crăciun. Mijloacele de transport în comun, barurile, magazinele, toate sunt pline de colindători. Unii, mai inventivi, vând crenguţe de busuioc pentru doi lei. Un individ nebărbierit ţipă cât îl ţin plămânii: „Vasilică cu noroc, un leu pentru Vasilică cu noroc!”. Din geanta mare, murdară, pe care-o poartă cu mândrie pe umăr, scote capul, speriat, un miel. Copiii îşi trag de mâneca părinţii pentru că vor să mângâie animalul, iar adulţii se văd obligaţi să scoată-un leu din buzunar. Trebuie să învăţ obiceiurile bucureştene, pentru că, în Buconvina, Crăciunul şi busuiocul nu sunt corelate în niciun mod. Totuşi, cel din urmă dă o aromă nemaipomenită sarmalelor. Iar mielul este simbol al Paştelui, nicidecum al Crăciunului. Oricum, sărbătorile de iarnă sunt perioadele cele mai profitabile pentru cerşetori. Nu pentru că oamenii ar fi mai buni în preajma Crăciunului, ci pentru că aceşti cerşetori sunt mai numeroşi, mai inventivi, mai gălăgioşi şi mai agresivi.

Spiritul Crăciunului

Pe langă faptul că e un ditamai clişeul, pe mine cuvântul „spirit” mă duce cu gândul la fantome. Dar vorbim despre Crăciun, despre naşterea lui Iisus. Sintagma „Spiritul Paştelui” ar fi avut însă mai multă logică pentru mine. La fel de uşor, pot asocia alcoolul cuvântului „spirit”. Eh, în acest caz, stereotipul „spiritul sărbătorilor” capătă sens. Că doar aşa-i obişnuit românul, să profite de orice ocazie pentru un pahar cu tărie. Iar Crăciunul înseamnă trei zile de beţie straşnică.

Bucuria de a primi


Cadourile reprezintă o altă problemă. Copiii îi cer Moşului biciclete, roboţi ori case de păpuşi. În dimineaţa Crăciunului, sunt însă dezamăgiţi când găsesc sub brad o punguţă cu dulciuri şi două portocale. Părinţii încearcă să-i oprească din plans. „E criză, de aia a fost mai sărac Moşul în acest an”. Micuţii vor continua să bocească, nu înleg termenul de „criză”. Totuşi, problema cea mai mare e la adulţi, unde există o adevărata competiţie pentru „cel mai scump cadou”. Deci comercianţii au cu atât mai mult de câştigat. A, la fel cum spuneam şi anul trecut, căciula roşie şi urâtă de Moş Crăciun ori lenjeria de Crăciuniţă nu se demodează niciodată.

Mesaje copiate

Spuneam ieri aici că m-am săturat de SMS-urile copiate, de lipsa de creativitate. Decât un mesaj retrimis, prefer să primesc un beep. Sun eu persoana respectivă ca să-mi spună „Crăciun fericit!”. Companiile de telefonie mobilă au o strategie bine gândită. Trimit mesaje patetice cu urări de Crăciun tuturor utilizatorilor, iar omuleţii lipsiţi de inspiraţie dau imediat forward către toată agenda. Mereu există ameţiţi care apasă „retrimitere” fără să citească, în prealabil, mesajul. Şi uite aşa, în fiecare an, mă trezesc cu cel puţin un SMS cu „Sărbători fericite bla, bla, bla. Vodafone”, chiar dacă expeditorul este un prieten ori un fost coleg de liceu.

Crăciunul înseamnă timp liber şi relaxare


Pe dracu! Înseamnă un milion de nervi în traficul blocat, credite la bancă pentru cumpărăturile de sărbători, cozi interminabile la supermarket, reduceri de 10% la produse ale căror preţuri sunt deja umflate cu 50%. Şi când, în sfârşit, trec cele trei zile de sărbătoare, realizezi că nu ai reuşit să te odihneşti pentru că ai avut musafiri, ai făcut indigestie de la atâta carne de porc ori ai fost prea beat ca să îţi mai aduci aminte ceva. Şi eşti mai obosit, mai nervos, mai îndatorat şi mai bolnav decât erai înainte de perioada asta de relaxare.


E ridicolă toată povestea cu „de Crăciun, oamenii sunt mai buni” preluată, şi ea, de la americani. Sărbătorile înseamnă, de fapt, hiperconsum. Iar Crăciunul şi-a pierdut de multă vreme valoarea creştină. Totuşi, pentru fanii acestei sărbători, un Crăciun lipsit de griji!

12 comentarii:

Andela spunea...

De Craciun chair suntem mai buni (unii:P) Azi, spre exemplu, am fost bine dispusa, nu am tipat la nimeni, nu m-am certat cu nimeni (inca:D). Asa ca ...e posibil sa fie adevarat :D MERRY XMAS. Si eu sa stii ca tot te iubesc.! Ohh,,, yeah! Iar sunt "zda farst" care da comm` \:D/

Anonim spunea...

articolul este destul de pertinent, hiperconsum, nervi credite, datorii (am ras cu pofta la mesajul cu vodafone :D ), dar ce vrei, soro, asta este societatea, se schimba permanent si e normal sa se schimbe si modul in care e perceput orice, mai ales ceva de o importanta asa de mare cum este craciunul. daca craiunul isi pierde "spiritul" este o consecinta lenta dar sigura si ireversibila a aparitiei banului (se stie ca material vs spiritual e ca zi vs noapte, nu se pupa!). cat despre valoarea crestina a craiunului, daca acesta si-o pierde eu spun ca se face dreptate pentru ca asa cum putini stiu, craciunul a fost o sarbatoare pagana, adoptata de biserica din nevoie. fiid din bucovina, tu ar trebui sa stii mai multe despre asta avand in vedere ca acolo inca se mai pastreaza traditii de craciun care existau inca dinainte de crestinism insusi! pentru mai multe detalii te invit pe blogul meu sa citesti articolul despre istoria si originile craciunului. a, si am uitat, scrii foarte frumos :)

bog spunea...

da da asa e...sper sa ma trezesc de cateva ori in astea 3 zile.

Anonim spunea...

Mdeah, CRACIUN FERICIT tuturor!!!
-da, mielul e simbolul Pastelui dar o alta tradite spune ca cine atinge primul miel nascut din iarna sau primul miel nascut din an o sa aiba noroc tot anul urmator (de aici vine si numele de Vasilica...Sf. Vasile se sarbatoreste pe 1 ianuarie:P);
-spiritul unei sarbatori nu consta in bautura si mancare. e drept ca acestea dau farmecul dar spiritul unei sarbatori ar trebui sa inceapa cu mersul la Biserica pentru ca altfel nu s-ar mai numi sarbatoare ci altfel :) cu porcul de Craciun ce are toata lumea??? asa cum americanii au curcanul de Ziua Recunostintei, mielul se consuma de Paste si multe alte popoare si religii au asociat o sarbatoare cu faptul de a consuma un anumit animal noi de ce n-am avea porcul?;
-mesaje de sarbatori :| da, si eu am primit de la o persoana chiar 2 mesaje diferite dar evident copiate sau "inspirate" de la altii :D cu toate ca am destule mesaje gratuie, minute si credit pe telefonul mobil nu m-am folosit de ele mai mult in aceasta perioada. mesaje am trimis doar celor care mi-au urat ceva copiat de pe la alte persoane ca sa le raspund si eu si sa le multumesc. mi se pare ciudat, ca sa zic asa, sa-ti amintesti de cineva doar de 2-3 ori pe an :|
-cadouri??? pastrati-le pentru voi!!!
- de Craciun nu suntem mai buni, doar ne mascam rautatea si ura pentru cateva zile.
iertati-mi greselile dar m-am grabit pentru ca ma astept sa-mi pice netu si sa mi se restarteze pc-ul din clipa in clipa X(
take care!!!
... Antisocialu'

Dyna spunea...

Andeluţa: vezi să nu te enervezi, măcar azi. :) Pup

Floryn: Mulţumesc. Şi încă nu mi-ai văzut caligrafia :)

Bog: dacă e vorba de tine, mă îndoiesc :)

Antisocialul: E ultima oară când public un comentariu nesemnat.

Nu ştiam de tradiţia cu mieii. Şi oricum nu cred în superstiţii.
Cred că nu ai înţeles ironia. Spuneam doar că "spiritul Crăciunului" e un stereotip lipsit de semnificaţie.

DorinAlexandru spunea...

Ai dreptate într-o oarecare măsură, și îmi pare rău să afirm asta. Tradițiile la oraș, din păcate, par să se fi deformat; sau asta e impresia care predomină, deși, personal, refuz să cred asta.
Eu însă, încerc să le duc mai departe, așa cum le-am învățat și încă le mai învăț de la bunicii mei, pentru ca peste câțiva ani să-i pot face fericiți pe prietenii și familia mea.
Iar în preajma sărbătorilor prefer să nu iau în seamă aspectele negative din jurul meu, și să continui să ofer, ca întotdeauna, din suflet și cu mare drag, tot ce am mai bun în mine, pentru a contribui la acea armonie specifică Crăciunului.

Anonim spunea...

My point exactly!

alezzu spunea...

dyna, te susţin. eu deja nu mai simt "spiritul crăciunului". e ca orice alta zi normală... şi pe deasupra mai e şi frig afară :(

apropo, nu mă pot abţine. ai mâncat cam multe litere prin text :D

Dyna spunea...

Dorin: foarte drumoos din partea ta.

Anca: geniile gândesc la fel :)

Alezuu: ai dreptate, mulţumesc pentru atenţionare. Opt litere halite şi probabil or mai fi, dar nu le-am văzut eu.

Anonim spunea...

Mi-a plăcut asta cu geniile:d

Kancaf spunea...

ai dreptate in privinta craciunului,a devenit foarte ridicol:)bafta!

Cati spunea...

La mulți ani, Dyna! Interesant postul tău cu privire la sărbătoarea Crăciunului.
Știu că o să îți amintesc și o să mă bați, dar succes în sesiune!